Iránban élő magyar festőművész kapott elismerést

A teheráni magyar nagykövetség nemzeti ünnepi fogadásán Latorcai János, az Országgyűlés – hivatalos látogatáson Iránban tartózkodó – alelnöke, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át Varga Sinai Gizella, Iránban élő magyar festőművésznőnek. Varga Sinai Gizella kiállításai segítségével az iráni népet Magyarországgal, a magyarokat az iráni kultúrával ismerteti meg.

A 47 éve Teheránban élő művésznő a magyar és a keleti kultúrákat ötvöző életművéért, a magyar-iráni kulturális kapcsolatok és művészeti együttműködés elősegítése érdekében végzett több évtizedes fáradhatatlan munkásságáért és a teheráni magyar közösség érdekében folytatott tevékenységéért kapta a magas kitüntetést.

Varga Sinai Gizella kiállításai segítségével az iráni népet Magyarországgal, a magyarokat az iráni kultúrával ismerteti meg, de műveit a párizsi Centre Georges Pompidou-ban is megcsodálhatták az érdeklődők. Tagja az Iráni Festőegyesületnek, és alapító tagja a DENA nevű híres iráni női festőcsoportnak, mely az első ilyen szerveződés volt nemcsak Iránban, de az egész közel-keleti térségben. 20 évig tanította is a festészetet Teheránban. Az utóbbi években művészeti műhelyeket, workshopokat szervez és vezet Iránban és külföldön, illetve karitatív tevékenységet végez hátrányos helyzetű iráni nőkkel foglalkozó szervezeteknél.

Varga Sinai Gizella mottója: „Büszke vagyok arra, hogy Irán elismert művésze lettem, de ez csak magyar gyökereimen keresztül volt lehetséges. Mi magyarok ismerjük a keleti kultúra értékeit, érezzük, hogy valahol oda tartozunk. Művészetem ugyan az otthoni talajban táplálkozott, de az egész világnak szól, mert nagy kultúrák hagyománya és szépsége nem csak egy néphez, hanem az egész világhoz tartozik”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!