Jó esély a kétharmadra - Háromszoros Fidesz-fölény

284 mandátumra számíthat a Fidesz és a KDNP az országgyűlési választásokat követően, az új parlament megalakulásakor – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz számára készített friss elemzéséből. A kutatásból kitűnik, hogy a két párton kívül az MSZP, a Jobbik és az LMP alakíthat frakciót a Tisztelt Házban. A Századvég-Kód legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is stabil előnnyel vezet a választások hajrájában, miközben a Jobbik „kifulladása” miatt újra az MSZP a második legnagyobb erő.

A 2010-es választás lehet az első, amelynek nagy kérdéseire már az első forduló után válasz adható. A Nézőpont Intézet becslése szerinti 60 százalékos országos választási részvétel azt valószínűsíti, hogy már április 11-én eldől, az MSZP vagy a Jobbik a nagyobb párt. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, befut-e az LMP és esetleg az MDF a parlamentbe. Sőt a Fidesz és a többi párt közötti tetemes különbség miatt azt sem lehet kizárni, hogy a kétharmad kérdése is eldől, ugyanis szokatlanul sok (akár 120-nál is több) választókerületben már az első fordulóban végeredmény születhet.

A Nézőpont Intézet – a Heti Válasz megbízásából – január óta a kampány minden hetében készített felmérést. Az ezekből kirajzolódó trend a Fidesz és az LMP számára kedvező: sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudta érdemben növelni táborát, sőt mindkét párt támogatása apadt. Ennek oka lehet Gyurcsány Ferenc színre lépése, a kormányközeli korrupció szappanoperájának folytatása, valamint a Jobbik komolyságát megkérdőjelező botránykrónika. Az MSZP maximális szavazótábora a januári 22 százalékról 15 százalékra, a Jobbiké 16 százalékról 11 százalékra csökkent (itt a múlt héthez képest volt látványos az esés). Így valószínűleg egyikük sem tudja elérni a 20 százalékos eredményt, s megnyerni egymillió szavazót.

A Jobbik felé kacsingatókat a Fidesznek nagyrészt sikerült megtartania, a baloldalon hiteles pártot keresők pedig az LMP-be helyezték bizalmukat. Az egyelőre bizonytalan programú zöldpárt bevallott támogatottsága a Nézőpont Intézet kutatásaiban először emelkedett 5 százalék fölé (potenciális szavazótábora már hetek óta 7-9 százalék között mozog). Az MDF azonban nem tudott profitálni a pártot kereső baloldali szavazókból: továbbra is enyhén a küszöb alatt van potenciális támogatottsága (4 százalék).

További részletek a Nézőpont Intézet honlapján.

Stabil Fidesz-előny, kifulladni látszó Jobbik

A Századvég-Kód legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is stabil előnnyel vezet a választások hajrájában, miközben a Jobbik „kifulladása” miatt újra az MSZP a második legnagyobb erő. Az MTI-hez eljuttatott felmérés készítői úgy látják, hogy az MDF és az LMP közül csak az utóbbinak van esélye a parlamenti küszöb átlépésére.

A kutatás alapján a biztos befutók közül csak a Fidesz és az MSZP tudta növelni támogatottságát a legutóbbi, március 16. és 22. között végzett felmérés adataihoz képest. Az ellenzéki pártra az összes megkérdezett 39 százaléka, a szocialistákra 14 százaléka szavazna most vasárnap.
    
A Jobbik hónapok óta tartó lendülete ugyanakkor megtörni látszik, így a radikális pártra 11 százaléknyian voksolnának, míg a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 2, illetve 4 százalékon áll az összes megkérdezett körében - olvasható a felmérésben.
    
Kiemelik: a biztos szavazó pártválasztók körében még szembeötlőbb a Fidesz fölénye. A legnagyobb ellenzéki párt itt 59 százalékos támogatottsággal bír, a második helyen álló MSZP-re 18 százalék szavazna, a Jobbikot pedig 15 százalék választaná.
    
Az LMP előretörése a biztos szavazó, pártot is választók között is látható. Az MDF 3 százalékos támogatottsága mellett az LMP ebben a körben a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékon áll - fűzik hozzá.
    
A megkérdezettek 65 százaléka úgy nyilatkozott, hogy most vasárnap elmegy szavazni, a Századvég munkatársainak választás-kutatási tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a tényleges részvétel eddig több esetben is jelentősen az előre jelzett szint alatt maradt. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a felmérésben a választópolgárok mindössze 7 százaléka zárkózott el teljesen a szavazástól, a válaszmegtagadók aránya pedig 18-ról 11 százalékra esett vissza a pártpreferenciára vonatkozó kérdésnél.
    
A Századvég és a Kód 2010. március 29. és április 2. között végzett kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok hibahatára negatív és pozitív irányba is 4 százalékpont.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!