Jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak

A nyugdíjak a következő évben is megőrzik vásárlóértéküket - jelentette ki Orbán Viktor kedden az Idősügyi Tanács ülésén, a Parlamentben. A miniszterelnök azt is mondta, hogy az elmúlt két és fél év átszervezései után jövőre növekvő gazdasági teljesítményre számít, mint fogalmazott, 2013-ban "a darázsnak repülnie kell". Egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak.

A kormányfő a tanácskozáson tájékoztatta a testület tagjait a január elsejével életbe lépő tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentésről, jelezve egyúttal, a cél az, hogy a víz és a kommunálishulladék-elszállítás díja is reális szintre csökkenjen. A példa egyébként ragadós – mondta arra utalva, hogy a hétfői hírek szerint Lengyelországban is mintegy tíz százalékkal csökken a lakossági gáz ára. Arról is szólt, hogy a Fónagy János államtitkár vezette, a rezsidíjcsökkentést felügyelő kormányzati bizottság feladata kiszűrni azokat az esetleges trükköket, amelyekkel az erőpozícióban lévő energiaszolgáltatók „le akarnák rontani” a kormánydöntés súlyát.

Ugyancsak az energiaszektorral kapcsolatban a miniszterelnök érintette a stratégiai eszközök visszavásárlásának kérdését, így például a Mol-részvények és az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek visszavételét, majd azt mondta, lehet, hogy a folyamatnak még nincs vége, és a lakosságnak fontos, nagy rezsiköltséget jelentő energiaszolgáltatást erőteljesebb állami kontroll alá veszik, és száműzik a területről az extraprofitokat.

Közös siker

Orbán Viktor beszédében felidézte a nyugdíjasok szervezeteivel kötött azon megállapodását, amely szerint kormányra kerülve a Fidesz megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Kijelentette: a kabinet ennek megfelelően nem volt hajlandó csökkenteni a nyugdíjak vásárlóértékét, és ez így lesz 2013-ban is. Ez közös sikere Magyarországnak – mondta. Kormánya politikáját jellemezve hangsúlyozta, nem arra várnak, hogy mások húzzák ki az országot a bajból. „Nem a döglött hal stratégiáját választjuk, amelyik úszik a vízzel, hanem az élőjét, amely szemben úszik az árral”, és megpróbál eljutni oda, ahová úgy érzi, el kell jutnia – fogalmazott.

Szavai szerint a kormány az elmúlt két és fél évben létrehozta azt az intézményrendszert, amellyel 2013-ban növekvő gazdasági teljesítményt tud elérni, vagyis a következő évben már „a darázsnak repülnie kell”. A miniszterelnököt kérdezők közül Endrődy Zsuzsanna, a tanács tagja éppen a kormányzati intézkedések tempóját nevezte nagyon gyorsnak. Szerinte „a változások sebessége Rogán Antalhoz és Lázár Jánoshoz van mérve”.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, a kabinet lényegében túl van a szükséges átalakításokon, amelyeket ha nem vitt volna véghez, „végünk lenne”, Magyarország Görögország sorsára jutott volna. „A kétharmadot nem lottón nyertük (...), az egy küldetés. Azért adott a jóisten a választópolgárokkal közösen, rajtuk keresztül kétharmadot, hogy azt a dolgot, amelyet Magyarország önállóságának megmentése érdekében el kell végezni, elvégezzük. És azért adta nekünk, mert rólunk gondolta azt, hogy el tudjuk végezni” – fejtette ki, hozzátéve, hogy 2013 már „a dolgok bejáratásáról” fog szólni.

A nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak

A kormányfőt Iván László, fideszes képviselő, a kormánypárt nyugdíjas tagozatának elnöke a nyugdíj melletti munkavállalás témájáról faggatta. Orbán Viktor erre válaszolva közölte: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak.

A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert „így fair” – ismertette a miniszterelnök, hozzátéve ugyanakkor azt is, a magánszektorban kifejezetten támogatják, hogy a nyugdíjaskorúak nyugdíj mellett dolgozzanak. A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók – a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai – a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.

Idősebb korosztálynak szóló műsorok

Egy másik tanácstag, Monspart Sarolta azt hiányolta, hogy nincsenek a televízióban az idősebb korosztálynak szóló műsorok. Erre reagálva Orbán Viktor azt mondta, arra nincsenek lehetőségei, hogy direkt utasításokat adhasson a közmédia műsorstruktúrájának, tartalmának kialakítására, pedig neki is van két, eddig meg nem valósult javaslata, ugyanis szerinte hiányzik a közmédiából egy gyermek- és egy úgynevezett 50+ csatorna.

A tanácskozáson Soltész Miklós szociális államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében 2013. január 1-jétől 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg. Az intézkedés több mint 2,8 millió embert érint. Az emelés átlagos összege ötezer forint havonta.

1,6 százalékos nyugdíjemelés

A kormányrendelet értelmében november elsejétől január elsejéig visszamenőleges hatállyal  1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét. A január–októberre járó emelés összegét a novemberre járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani – olvasható a rendeletben.

Bajnaiék elvennék?

A Fidesz szerint az MSZP Mesterházy Attila pártelnök által meghirdetett programjából kiderül, hogy a szocialisták nem a bankokat akarják megadóztatni, inkább az emberek pénzét vennék el. A Fideszben viszont felmerült a kérdés, hogy a bankadó kivezetése után honnan akarják pótolni a kieső pénzt – folytatta.

Selmeczi Gabriella szóvivő szavai szerint a „Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy–Veres-szövetség” egyszer már elvett egyhavi nyugdíjat, a bankadóból jelenleg befolyt milliárdok pedig pontosan egyhavi nyugdíjat tesznek ki. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az adatokból arra következtetnek, hogy a szocialisták hatalomra jutásuk esetén további egyhavi nyugdíjat vonnának el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!