Katekézis és szentmise a Magyar Sydney második napján

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek tartotta a mai napon a Magyar Sydney második katekézisét, amelynek a sydney-i világtalálkozóval összhangban meghatározott fő gondolata ez volt: „Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: (…) mindannyiunkat egy Lélek itatott át.” (1Kor 12,13)

Tanúim lesztek! – A Magyar Sydney mottójából kiindulva az érsek kifejtette: a tanú, tanúságtétel szavakban a tan szót fedezhetjük fel, s ez azt jelzi, hogy ismernünk kell hitünket, tudnunk kell, mit, miért és kinek hiszünk el. A tanra, a hitre tehát szükség van, de ez önmagában kevés: életet kell vinnünk bele. A hitről senkit nem lehet meggyőzni, nincsenek „ütős érvek”, amelyek mindenkire hatnak; a hithez időre és a Szentlélekre van szükség.

Már az Ószövetségben is felfedezhetjük a Szentlélek nyomait, a zsidók Isten lelkével azonosították Őt, hiszen az ő monoteista értelmezésükben Istennek nem lehet még egy második személye. Később az Újszövetségben Jézusra látványosan is leszáll a Szentlélek, s Isten fia ezáltal tudja teljesíteni küldetését. Azóta pedig megtapasztalhattuk a Szentlélek összetartó erejét: az Egyháznak a történelem során olyan mélypontjai voltak, hogy a Szentlélek nélkül már régen széthullott volna. Isten Lelke azonban mindig ott volt és tanúkat, vértanúkat küldött az Egyházba – fogalmazott Bábel Balázs.

Az érsek ezután a lélek fiatalságáról beszélt: ez pedig a Szentlélek műve bennünk, hiszen ő tud bennünket mindig megújítani. Végül néhány személyes példát hozott arra, hogyan tapasztalta meg életében a Szentlélek vezetését. A mi életünkben is meg lehet találni ezeket a pontokat, ahol a Szentlélek vezet bennünket – folytatta. Az emberi élet legnagyobb kísértése nem a szex, az alkohol vagy a kábítószer, hanem az a gondolat, hogy „nem éri meg jónak lenni”. Ne engedjünk ennek a kísértésnek, hanem hívjuk mindig a Szentlelket, hogy járja át életünket. Kérjük az Ő ajándékait újra meg újra életünkben, hogy egyetlen misztikus testté kapcsoljon össze bennünket – zárta katekézisét Bábel Balázs.

A nap programja déli 12-kor szentmisével folytatódott, amelyet Beer Miklós váci püspök mutatott be Ternyák Csaba egri, Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsekkel és a jelenlévő papokkal.

A Szentatya hívott bennünket egybe, lélekben ott vagyunk vele Ausztráliában. Hallottuk az evangéliumban Jézus nyomatékos kijelentését: te Péter vagy, kőszikla, és erre a sziklára építem egyházamat. Így tekintünk mi, katolikus fiatalok Benedek pápára, aki a Jézus Krisztustól megkapott hitben felismert igazságot sziklaszilárdan képviseli. Ez az ő karizmája – kezdte szentbeszédét Beer Miklós. Az embernek szüksége van vonatkoztatási pontokra, s mi ilyen pontot látunk Benedek pápában.

A fiatalabb és idősebb nemzedékeket összekötő vagy elválasztó dolgokról szólva arra bátorította a fiatalokat, hogy merjék magukat az idősebb nemzedékre, papokra, püspökökre bízni. Minden nemzedéknek meg kell harcolnia egymás elfogadásáért, túl a fonákságokon, hiteltelenségeken, kudarcokon, és fel kell ismerni egymás Szentlélektől kapott karizmáit – folytatta. Arra figyelmeztetett, hogy amikor új kifejezésmódokat akarunk találni és a külső formákat meg akarjuk változtatni, az örök értéknek sohasem szabad sérülnie.

A mi nemzedékünknek fontos feladatot adott Isten: segíteni az Egyház megújulásában, megtisztulásában. „Legyen bátorságunk új és tiszta formákat keresni” – buzdított, és arra hívta a fiatalokat, hogy keressék az Egyház megújulásának útjait, és közben ragaszkodjanak az életet adó krisztusi értékekhez, hitelesen képviseljék az evangéliumot. „Legyetek mindig készen a pünkösd új csodájára és ti vigyétek tovább a reménységet, a krisztusi reménységet, amelyre szól a ti küldetésetek és rajtatok keresztül az Egyház küldetése” – zárta szentbeszédét Beer Miklós.

A fiatalok Orosch János nagyszombati segédpüspök vezetésével indultak a Szentlélek Útjára Eger belvárosán keresztül. Este Márfi Gyula érsek vezeti a kiengesztelődési estét, majd a Nyitott Templomok Éjszakája nevű program keretében az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az egri templomokkal.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!