Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó: Főszerepben a fiatalok

Ferenc pápa délelőtt Rómából elindult Rio de Janeiróba, ahol a 28. katolikus ifjúsági világtalálkozón vesz részt. A Rómából Rio de Janeiróba tartó repülőúton az időseket és a fiatalokat is kizáró mai társadalom veszélyeiről beszélt Ferenc pápa az újságíróknak. Ferenc pápa szerint a mai emberek a „kiközösítés kultúráját” gyakorolják. A modern társadalom először az időseket „tette félre”, mintha már nem tudnának mit nyújtani, és a társadalom most ugyanezt teszi a fiatalokkal is.

Ferenc pápa elindult Rio de Janeiróba

A Ferenc pápát és kíséretét szállító repülőgép a fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtérről szállt fel. A pápa egy tömött fekete aktatáskával a kezében ment fel a repülőgép lépcsőjén. Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár kísérte. Az egyházfőt az Alitalia olasz légitársaság gépe viszi Rióba. A Boeing A330-as típusú – a festő Tiepolóról elnevezett – repülőn az Alitalia logója mellett Ferenc pápa címerét is feltüntették.

A pápa helikopterrel érkezett meg a Vatikánból a repülőtérre, ahol rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe, lépéseit többek között az épületek tetején levő mesterlövészek felügyelték. Ferenc pápa helyi idő szerinti 16 órakor érkezik meg Rióba, magyar idő szerinti este kilenckor. A 12 órás repülőút alatt a pápa szokás szerint az őt kísérő újságírókkal is találkozik.

Az egyházfőt a fiumicinói repülőtéren Enrico Letta olasz kormányfő búcsúztatta. Ő azt ígérte a pápának, hogy a római kormány politikája a fiatalokat kívánja segíteni.

Az apostoli utak előtt szokásos módon az egyházfő táviratot váltott Giorgio Napolitano olasz államfővel. Ferenc pápa azt írta: a világ minden részéből Rióba érkezett fiatalokat arra bátorítja, hogy „a remény tanúi és a béke megteremtői legyenek”. Napolitano válaszában kiemelte, hogy a mai „kulturális és materiális szegénységben nagy várakozás előzi meg a bátorság és a remény fiatalokhoz szóló üzenetét”.

Ferenc pápa az indulása előtt közölt Twitter-üzenetében azt írta, szíve tele örömmel, mivel még néhány óra, és a 28. ifjúsági találkozó fiataljaival lesz. A találkozó fiataljai azt válaszolták a pápának: „Tárt karokkal várunk! Jó utat!”.

Kitaszította a társadalom a fiatalokat

Az időseket és a fiatalokat is kizáró mai társadalom veszélyeiről beszélt Ferenc pápa a Rómából Rio de Janeiróba tartó repülőúton újságíróknak.

Ferenc pápa a tizenkét órás repülőút első felében személyesen ment el a repülőgépen az újságíróknak fenntartott részbe. Egyenként köszöntötte az őt kísérő olasz és külföldi tudósítókat, hangoztatva, hogy interjút nem adhat nekik, de röviden összefoglalta számukra a riói katolikus ifjúsági világtalálkozó üzenetét.

Ferenc pápa: Méltóságot ad a munka

Az egyházfő elmondta: a nemzetközi munkanélküliségi statisztikák szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy egész generáció munka nélkül marad. „A világválság nem tett jót a fiatalokkal” – fogalmazott a pápa hangsúlyozva, hogy a munka nemcsak gazdasági szempontból, de erkölcsileg is nagyon fontos. „A munka mindenekelőtt személyes méltóságot ad az embernek” – mondta az egyházfő.

Ferenc pápa szerint a mai emberek a „kiközösítés kultúráját” gyakorolják. A modern társadalom először az időseket „tette félre”, mintha már nem tudnának mit nyújtani, és a társadalom most ugyanezt teszi a fiatalokkal is. A kirekesztés helyett az egyházfő a befogadás kultúráját szorgalmazta. „Ha elszigeteljük a fiatalokat, megfosztjuk őket a családhoz, a hazához, a kultúrához, a hithez való tartozástól” – hangoztatta.

Haramiák, betegek, nincstelenek, fiatalok Ferenc pápa asztalánál

Fiatalok, börtöntöltelékek, szegények, drogfüggők, strandolók – velük találkozik szolgálata első külföldi útján a Föld papíron legkatolikusabb országában Ferenc pápa, akire feszített program vár a 28. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón.

Megválasztása óta az egyszerűséget és az egyetemes testvériséget hirdeti szolgálatával Ferenc pápa, akinek működését általános vélekedés szerint a „szegénység” lelkülete hatja át. A „szegény” szó igen félrevezető lehet azoknak, akik ezt csupán úgy gondolják értelmezni, hogy Ferenc pápával most aztán téglánként osztják szét a római Szent Péter-bazilika impozáns építményét, hogy hányatott sorsú hajléktalanoknak építsenek belőle otthont. Ferenc egyértelműsíti a szegény fogalmát: szegény mindaz, aki saját hibájából vagy azon kívül még nem talált lelki vezetésre, nem tud megszabadulni függőségétől, börtönben várja, hogy új életet kezdhessen vagy tartósan beteg.

A szentatya rengeteg ilyen emberrel találkozhat majd ezen a héten, amikor szolgálata során először kiküldetésbe megy – a Föld legnépesebb katolikus országába. A papíron 123 millió (gyakorlatban körülbelül ötöd ennyi) katolikus hívőt számláló Brazíliában 2 millió fiatal zarándok részvételével tartanak Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót (rendkívüli biztonsági intézkedések közepette), sorban a huszonnyolcadikat. Bizonyára sok hasonló képet fogunk látni a híradásokban, mint amilyenekről a megválasztás és a trónra lépés napjaiban értesültünk: a Buenos Aires-i bíboros korában csak egy parányi legénylakásban lakott szentatya, a lodzsára lépéskor a legegyszerűbb ruhát viselte, ami csak megengedett; megválasztása másnapján ellátogatott a szállásra, ahol lakott, és rendezte a számlát, valamint segített kicuccolni a londinernek; a Szent Péter téren pedig utat tört magának ahhoz, hogy egy súlyosan fogyatékos gyermeket magához öleljen. A nagyhéten börtönben misézett, majd találkozott drogfüggő fiatalokkal.

A világsajtó már jó előre tudni véli, hogy melyek lesznek a világtalálkozó pápai csúcseseményei, de azok számára, akik Ferenc pápa működésének legmélyebb megismerésére vágynak, tudják, mikor kell figyelni. Szerdán Brazília legnépszerűbb zarándokhelyének (Aparecida) megtekintése után a riói Assisi-kórházban drogfüggőkön segítő központot nyit meg, csütörtökön pedig a Rio magjától északra fekvő Varginhába megy (ez egy drogmaffiózók és rendőrök mindennapos háborújától zajos bádogkülváros), itt a tervek szerint 8 kunyhóba be is fog térni. Később fiatalkorú börtöntöltelékekkel is találkozni fog, és kilátogat a Copacabanára is, ahol külön a pápának felöltöztetik a homokból emelt nőszobrokat – általában nyitott autóban fog közlekedni egyébként Ferenc, de épp a legforróbb pontokon gyalogolni fog.

Azt is már előre lehet tudni, hogy a valódi nyitottságról szóló látogatást provokátorok zavarják majd meg, homoszexuális párok csoportos nyílt színi csókolózással igyekeznek szegélyezni a pápa útját, aki a nemzetközi elemzések szerint a szabadegyházak térnyerését is valahogyan fékezni kívánja majd az út során.

A héten sorra kerülő riói találkozón tehát „mindenféle szegényekhez” közel fog kerülni Ferenc pápa, a vasárnap gigaszentmisével záruló eseménysorozatot pedig Magyarországon, a pécsi HungaRión is közösségben követhetik katolikus fiatalok, rengeteg koncert lesz és még több találkozási alkalom, amiről részleteket a HungaRio Facebook-oldalán közölnek a szervezők.

Ferenc pápa: az imának tettel kell párosulnia

A riói ifjúsági világtalálkozón résztvevő fiatalokhoz és az egyházhoz is szólt Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, azt hangoztatva, hogy az imának tettel kell párosulnia.

A jövő hét főszereplői a fiatalok lesznek. Mindazok, akik eljönnek a Rio de Janeiró-i katolikus ifjúsági találkozóra, Jézus szavát akarják hallani. Ezek a fiatalok arra keresnek választ, hogy milyen utat kövessenek az életükben – mondta Ferenc pápa az Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében. Az egyházfő arra kérte a Szent Péter téren levő hívőket, hogy imájukkal kísérjék hétfőn kezdődő első apostoli látogatását.

Beszédében a pápa azt hangsúlyozta, hogy az ima és a cselekvés nem mond ellent egymásnak. Ellenkezőleg, mindkettő elengedhetetlen a hívők számára. Az egyházfő kijelentette, hogy „az az ima, mely nem vezet konkrét cselekvéshez a szegény, beteg, segítségre szoruló testvérünk iránt, az steril és nem teljes imádság. Ugyanígy amikor az egyházi szolgálat során kizárólag a tárgyak, funkciók, intézmények számítanak, megfeledkezve Krisztus központi jelentőségéről, (…) azt kockáztatjuk, hogy magunkat és nem a rászoruló testvérünkben jelen levő Istent szolgáljuk”.

A vasárnapi olasz sajtó szerint Ferenc pápa ezzel meghatározta riói látogatása üzenetét, amely a szegények mellett álló egyház szerepének megerősítése lesz.

A Corriere della Sera című napilap azt írta, hogy Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár most utoljára kíséri el a pápát. A Corriere szerint a XVI. Benedek által kinevezett Bertone leváltása szeptemberben várható, a szentszéki államtitkárság és ezzel a vatikáni külpolitika átalakításával egyidőben.

A fiatalok bíznak Ferenc pápában

Szimpatikusnak, megbízhatónak, a társadalom problémáit átérzőnek tartják Ferenc pápát az olasz és külföldi fiatalok a riói ifjúsági találkozó előtt közölt felmérés szerint.

Kilencezer 18-29 év közötti, különböző nemzetiségű és vallású fiatalt kérdeztek a márciusban megválasztott egyházfőről, magukat ateistának valló fiatalokat is. A válaszok alapján a fiatalok 91 százaléka szerint Ferenc pápa személye szimpátiát sugall; 85 százalék úgy látja, az egyházfő közel áll a szegényekhez és mindazokhoz, akik nehézségben élnek; 83 százalék szerint Ferenc pápa olyan katolikus, aki ráérez a társadalomban végbemenő változásokra és újdonságokra. A fiatalok több mint 70 százaléka azt nyilatkozta, Ferenc pápa olyan ember, akiben meg lehet bízni.

A válaszadók 56 százaléka katolikus vallású volt, 28 százalék más valláshoz tartozott, a többiek nem hívőknek nevezték magukat.

A felmérés szerint az egyházfőről pozitívan nyilatkozó fiatalok ugyanakkor kevésbé bíznak az egyház intézményében. A hívő fiataloknak csak a fele mondta azt, hogy az egyházban is ugyanúgy bízik, mint Ferenc pápában. A más vallásúak és nem hívők között tízből hárman mondták ugyanezt.

A Cattolica del Sacro Cuore milánói katolikus egyetem, az Angelo Scola milánói érsek vezette Tolomeo alapítvány és az Ipsos olasz közvélemény kutató intézet közös vizsgálatának eredményeit a La Repubblica napilap online oldala közölte a riói találkozó előtt.

A felmérést kommentáló Alessandro Rosina olasz szociológus, a milánói egyetem társadalmi demográfiával foglalkozó tanszékének tanára elmondta: a fiatalok körében általános az intézmények iránti bizalomvesztés, mivel az ifjúság ezekben nem tud hiteles példaképet találni, Ferenc pápa azonban viszonyítási ponttá vált. Eddigi következetes magatartásával erkölcsi példát mutat. Ráadásul kortól, nemzetiségtől, vallástól függetlenül mindenki számára érthető üzenetet képvisel, amikor a szegények és elesettek segítését szorgalmazza.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!