Katolikus iskolákat alapítanak Tatán

Szeptembertől katolikus iskolaként működik a tatai Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Jázmin utcai tagintézménye és a Kőkúti Általános iskola Fazekas utcai tagintézménye - írta pénteki számában a 24 Óra. Michl József polgármester a lapnak nyilatkozva kiemelte: a Tatán élő hívő emberek sok évtizedes igénye, hogy gyermekeik világnézetüknek megfelelő oktatásban vehessenek részt, ám a városban eddig nem működött egyházi fenntartású általános iskola. Az önkormányzat szerint az egyházi fenntartásba adással a két iskola léte hosszú időre biztosítható lesz.

Michl József hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja az önkormányzat, hogy a szülők, a pedagógusok és a gyermekek a lehető legpontosabb, naprakész tájékoztatást kapják a katolikus iskola alapításának ügyében. A testület elé terjesztett határozati javaslatban szerepelt még, hogy a Geszti Óvoda és a Kálvária Úti Óvoda is katolikus illetve református egyházi fenntartásúvá váljék.

A közelmúltban a Tata-Tóvárosi Szent Imre Katolikus Plébánia, valamint a Szent Kereszt Plébánia egyházközségei levelben kérték Tata önkormányzati képviselő-testületét, hogy támogassa katolikus általános iskola létrehozását a városban. Pápai Lajos, a Győri Egyházmegye megyés püspöke a helyi egyházközségek igényét levelében erősítette meg. Ezután Michl József levélben fordul a tatai szülőkhöz, amelyben leírta a katolikus iskola alapításával kapcsolatos terveket és a vélhetően felmerülő kérdésekre elöljáróban igyekezett válaszolni.

A katolikus általános iskolát a következő tanévtől, felmenő rendszerben kívánja az új fenntartó elindítani 2011 szeptemberétől. Két, egyházi iskolai tanterv szerint működő első osztályt és két ötödik osztály tanulói kezdenék a tanévet, s természetesen ezen tanulócsoportokba bármely felekezethez tartozó gyermekeket szívesen látnak. A tervek szerint az alsó tagozatosoknak a Jázmin utcai, a felsősöknek pedig a Fazekas utcai iskola épülete szolgál majd helyszínül, évfolyamonként két osztállyal.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!