A KDNP üdvözli a horvátországi döntést

Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője napirend előtti felszólalásában üdvözölte, hogy Horvátország népszavazáson úgy döntött, a házasság egy férfi és egy nő életközösségeként kerüljön be az ország új alkotmányába. Ez megerősíti Magyarországot abban, helyes a saját alaptörvényébe vetett hite, miszerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata – jelentette ki a politikus.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkára is üdvözölte a népszavazási döntést. Beszélt arról is, hogy a magyar alaptörvény is egy férfi és egy nő kapcsolataként rögzíti  a házasságot, de ez nem jelent a saját neme iránt vonzódó emberek számára semmilyen hátrányos megkülönböztetést

LMP: az iparkamara és a multik fúrják a felsőoktatási stratégiát  

Osztolykán Ágnes (LMP) a felsőoktatási politikát kritizálva azt mondta, eltűntek a hallgatók, százezer helyett csupán 70 ezer felvételizőt vettek fel az intézmények, 190 milliárdról 120 milliárdra zuhant a terület költségvetése, miközben milliárdokat zároltak, ezért több intézmény kilátástalan helyzetbe került. Arról kérdezte az illetékes államtitkárt, mi történt a legutóbbi kormányülésen, tárgyalták-e a felsőoktatási stratégiát, erről ugyanis ellentmondóak a hírek. Az ellenzéki politikus azt mondta, tudja honnan fúj a szél, Parragh László iparkamarai elnök és az által képviselt multik fúrják a stratégiát.   

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára közölte, meglepődött a felvettek számán, mert csak 78 ezren érettségiztek. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a demográfiai viszonyok miatt nem nagyon fog változni a jelentkezők száma a jövőben. A felsőoktatást érintő költségvetési zárolásokkal összefüggésben közölte, a túlzottdeficit-eljárás miatt volt arra szükség, de emiatt egy intézmény sem lehetetlenült el.   

Harangozó Gábor (MSZP) az ukrán tüntetésekkel összefüggésben arról beszélt, hogy megfigyelhető a civil kurázsi, egy fiatal demokrácia megmutatja erejét és egyben hitet tesz a népfelség elve mellett, ami egyszerre felemelő és lesújtó a magyarok számára.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU ügyekért felelős államtitkára az ukrán uniós társulási szerződésről közölte, Magyarország a kezdetektől azért küzdött, hogy ne legyenek teljesíthetetlen feltételek az ukránok számára, és úgy gondolják, hogy azt ajtót továbbra is nyitva kell hagyni.     

Fidesz: javuló növekedés és foglalkoztatottság      

Puskás Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, Magyarország azon kevés uniós ország közé tartozik, ahol évről évre sikerül az államháztartás hiányát három százalék alatt tartani. Úgy értékelte, hogy 2013-ban növekedési fordulat történt: az utolsó negyedévben – az egy évvel korábbi állapothoz képest - 1,7 százalékkal nőtt a GDP. Ugyancsak nőttek a beruházások, az ipari termelés, a külkereskedelmi mérleg évek óta pozitív – sorolta. Kitért arra, hogy közel négymillióan dolgoznak, és ez a családok szempontjából az egyik legfontosabb mutató.    

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy nap folyamán megismert részletes GDP-adat még egy kicsivel jobb, 1,8 százalékkal nőtt a gazdaság. Az adatok alapján a növekedés széles bázison nyugszik, a mezőgazdaság mellett az ipar és a építőipar is pozitívan járult hozzá - tette hozzá, megjegyezve, hogy belső kereslet élénkülésének nyomát is látják. Véleménye szerint 2013-ban a növekedés elérheti az egy százalékot, a jövőre pedig borítékolható a két százalék.       

A Jobbik elégedetlenségnek adott hangott a kommunista nyugdíjpótlékok megvonása ügyében             

Novák Előd (Jobbik) látszatintézkedésnek nevezte azt, amit a kormány tett a kommunista nyugdíjpótlékok megvonása ügyében, és azt kérte, hogy a parlament támogassa a pártja által benyújtott előterjesztést. Mint mondta, országosan összesítve havi mintegy egymillió forintos megvonást jelent a pótlékok elvétele. Hozzátette: a felülvizsgálat nem vonatkozik azokra, akik az előző rendszerben pártállami vezetőként kiemelt bérezésben, így most kiemelt alapnyugdíjban részesülnek. Ennek rendezéséhez a Jobbik javaslatának elfogadására lenne szükség.   

Elmondta, hogy a Jobbik meghívására a parlamenti páholyban foglal helyet Pongrátz Gergelynek, az 1956-os forradalom Corvin-közi főparancsnokának öccse, András is.   

Rétvári Bence közölte, több mint ezren kapnak ilyen nyugdíjpótlékot, és valóban meghosszabbították a felülvizsgálatot végző bizottság mandátumát, mert nem szeretnék, hogy ha az történne, ami 1990-ben, amikor a Göncz Árpád vezette bizottság szűrőjén sokan átcsúsztak.   

A bizottság 114 embert talált, aki érdemtelen erre a juttatásra, ebből 12-en mentek perre, a Fővárosi Törvényszékre tíz keresetlevél érkezett, hármat elutasítottak, négytől a felperes elállt, egyet idézés kibocsátása nélkül utasítottak el, egy félbeszakadt az érintett halála miatt -– ismertette.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!