Kikerült az ország a túlzottdeficit-eljárás alól

Megszüntették a Magyarország ellen a túlzott mértékű költségvetési hiány miatt 2004 óta folyó eljárást – közölte Luxembourgban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságírókkal, az EU-országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntését ismertetve. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul – az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben – hatályba lép majd. A KDNP szerint Magyarország jobb teljesítményének elismerése az uniós deficiteljárás alóli felmentés az Ecofin-ülésén.

Az Európai Bizottság május végén javasolta, hogy szüntessék meg a Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország és Románia elleni túlzottdeficit-eljárást, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia esetében pedig hosszabbítsák meg azt a határidőt, amelyen belül Brüsszel elvárja az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá csökkentését.

Magyarország jobb teljesítményét ismerték el

A KDNP szerint kétség nem fért hozzá, hogy Brüsszelben az ország elleni eljárást megszünteti a Pénzügyminiszterek Tanácsa. Az Európai Bizottság ezzel elismerte, hogy Magyarország valóban jobban teljesít – rögzítették közleményükben.

Hozzátették: a bizottság végre hivatalosan is igazolta a magyar családok, a gazdaság és a kormány teljesítményét. Ezzel a szocialisták által okozott gazdasági károk egyik legnagyobb részét sikerült mentesíteni úgy, hogy a kormány nem a családokat, hanem a tőketulajdonosokat és a profitgyárakat terhelte.

Kiemelték: Magyarország a Gyurcsány és a Bajnai kormányok csődje következtében csaknem 9 évig szenvedte az eljárás következményeit, most viszont megteremtődött a gazdasági fordulat lehetősége. Kitértek arra is, hogy jelenleg Magyarországon 100 ezerrel több ember dolgozik, mint 3 éve, több mint 300 ezer családot sikerült kimenekíteni a devizacsapdából, a munkahelyvédelmi akcióval pedig több, mint 700 ezer dolgozót sikerült megvédeni.

Megjegyezték: a KDNP nagyra becsüli a munkából élő családok teljesítményét, ami a legtöbbet adta hozzá az ország erőfeszítéseihez.

Az Ecofin is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság

A Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) is elismerte, jó irányba tart a magyar gazdaság – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a testület luxembourgi döntésére reagálva.

Azt, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart, mostantól kezdve nemcsak a magyar kormány, hanem egy külső szemlélő, „méghozzá velünk gyakran nem túlságosan barátságos, számos kérdésben a véleményünket nem osztó külső szereplő”, az EU pénzügyminisztereinek tanácsa is azt mondja, hogy ez így jó – jelentette ki a kormányfő sajtótájékoztatóján. Kiemelte: az eredmények megvannak, bizonyítottak, ezért ismét bizalom van Magyarország iránt.

Úgy fogalmazott, Magyarország megnyerte ezt a csatát, megszüntette az esetleges forráselvonás veszélyét. „Visszaszereztük az önbecsülésünket, és megkaptuk az elismerést, bátorítást Magyarországon kívülről is, hogy folytassuk a gazdaságpolitikánkat” – mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, van-e még szükség kiigazításokra, hogy Magyarország ne jusson Málta sorsára – amely ellen újra deficiteljárás indult –, Orbán Viktor azt válaszolta: „mostani tudásunk szerint nincs, tekintettel arra, hogy az utolsó építőkockát is elhelyeztük a magyar gazdaság új építményében”.

Megszorítások helyett megújítás

A kormány a megszorítások helyett a gazdaság megújítását választotta – mondta Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Bernadette Ségollal, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával.

A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet politikájának fontos eleme a megszorítások elutasítása, mert ezekkel nem lehet rendbe tenni a gazdaságot - ebben a szakszervezetekkel is egyetértés van.

Orbán Viktor elmondta: a tárgyaláson tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy Magyarországon érdekes gazdaságszervezési folyamat zajlik, „amit a világon nagyon sok helyen kicsit lekezelő módon unortodoxnak minősítenek”, holott közelebb járnának az igazsághoz, ha inkább innovatívnak neveznék, hiszen számos újítást tartalmaz.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával, Bernadette Ségollal közösen tartott tájékoztatón Orbán Viktor rámutatott arra is: a magyar kormány úgy tette rendbe a pénzügyeket, hogy eközben az idén nőnek a reálbérek Magyarországon.

Ez a gazdaság teljesítményén túl azért lehetséges – folytatta –, mert a kabinet tavaly megállapodott a szakszervezetekkel a minimálbér megállapításáról, és arról, hogy ezt hogyan vezessék át a többi fizetésre. A reálbér-emelkedéshez persze kellett a rezsicsökkentés is, ez tehát kulcseleme a magyar gazdaságpolitikának, amelyet folytatni fognak a jövőben is – tette hozzá.

Az ország lakosságának munkáját is tükrözi a döntés

„Ebben a döntésben benne van az elmúlt évek jelentős államháztartási javulása, benne van az adósság mértékének a csökkenése, benne van az (...), hogy a deficit mértékét sikerült három százalék alá leszorítanunk, és – ezzel kellett volna kezdenem – ebben benne van az elmúlt három év munkája, az ország lakosságának a munkája, hiszen ebben nagyon komoly szerep hárult a lakosságra, a közvéleményre, hogy ezek az intézkedések sikeresek legyenek” – fogalmazott Varga Mihály.

A miniszter szavai szerint Magyarország rendbe tette az államháztartását és „ma mentesült az eljárás hatálya alól”. Az Ecofin pénteki döntésével formai értelemben is pont került az ügyre, és a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése haladéktalanul – az EU hivatalos lapjában való megjelenéssel egy időben – hatályba lép.

Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarország nem csupán elérte ezt az eredményt, hanem igyekszik meg is védeni.

„Az a cél, hogy Magyarország a következő hónapokban ne csússzon vissza az eljárás hatálya alá, ne kerüljön Málta vagy más hasonló ország sorsára” – utalt a magyar miniszter arra, hogy a dél-európai szigetországgal szemben viszonylag rövid idő után újraindították a túlzottdeficit-eljárást.

Andor László EU-biztos szinte napra pontosan egy hónapja írt a Twitterén, hogy a bizottság az eljárás megszüntetését javasolja az uniós pénzügyminiszterek tanácsának.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!