A kormány megállította a szegénység terjedését

A kormány a válság után megállította a szegénység és a gyermekszegénység terjedését – mondta sajtótájékoztatóján Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. 2009-ben 26 milliárdot fordított az akkori baloldali kormány gyermekétkezetésre. Ez a keret idén 53 milliárd volt, jövőre pedig 58 milliárd forint lesz – jelezte, hozzátéve: 275 ezer gyermek étkezett ingyen az oktatási intézményekben és 150 ezer féláron kapta az ételt.

Harrach Péter kijelentette: a fenti példák is azt mutatják, hogy a kormány számára kiemelten fontos a gyermekszegénység megszüntetése, és kiváló program született a gyermekétkeztetés területén.

A frakcióvezető szólt az önerő szerepéről, az esélyek növelésről, a munkahely-teremtésről és az öngondoskodásról is a szegénység kezelésében. Megjegyezte: míg az első Orbán-kormány idején 4 százalék volt a nélkülözők aránya, addig ez a Gyurcsány-Bajnai kabinetek alatt megduplázódott.   

Kitért továbbá az Eurostart adataira, miszerint a 400 ezer szegénygyermek él Magyarországon, illetve, hogy a jövedelmi szegénység 14 százalékos, szemben az uniós 17 százalékos adataival. Problémának az anyagi deprimációt, azaz a tartós fogyasztási cikkek hiányát jelölte meg, ennek mutatói évtizedek óta rosszak Magyarországon – jegyezte meg.   

Hangsúlyozta: ami politikai pártok küzdelmének szintjén zajlik jelenleg az nem más, mint az ellenzék új kommunikációs stratégiája. Ennek lényege, hogy azt közvetítik: a kormánypárti politikusok gazdagodnak, az ország szegényedik. Hozzátette: ezzel a hozzáállással nem lehet a szegénység kérdését kezelni, ennek célja nem más, mint a másik oldal lejáratása.

A KDNP-s frakcióvezető az M0-áson bevezetendő útdíjat firtató kérdésre úgy válaszolt: megértik a kormányzati szándékot, amellyel ezt próbálják bevezetni, de „nem örül ennek az intézkedésnek”.

További felvetésre kifejtette: a vasárnapi munkavégzés tilalma az emberek és nem a KDNP érdeke, és amikor a Fidesz csatlakozott a kezdeményezésükhöz akkor egy lépést tett a magyar munkavállalók érdekében. Egyértelmű, hogy a vasárnap, mint pihenőnap a családok érdekeit szolgálja, ez egy józan és kiegyensúlyozott törvénytervezet, a kivételek biztosítják a fontos társadalmi igények kielégítését. E téren nincs feszültség a Fidesz és a KDNP között – jelentette ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!