A köznevelés megújítása a nemzet érdekeit szolgálja

Michl József, a KDNP országgyűlési képviselője felszólította a szocialistákat, hogy tisztázzák tandíjügyben kialakított álláspontjukat. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a köznevelés és a felsőoktatás megújításáról  szólva hangsúlyozta: a változtatásokkal a kormány nemcsak rendezett világot hoz létre az oktatás területén is, hanem a  gyerekek, a családok és a nemzet hosszú távú érdekeit juttatja érvényre.

Michl József a Harrach Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a szocialisták eddig nem vonták vissza a tandíj bevezetésére irányuló szándékukat. Annyit lehet csupán erről tudni, hogy első évben biztosítanának tandíjmentességet, a második évtől viszont fizetni kellene minden diáknak tanulmányi eredménytől függően.

Az országgyűlési képviselő a témában elhangzott szocialista nyilatkozatokra is reagálva megjegyezte, nehogy valakiben az a tévhit legyen, hogy a szocialisták teljes tandíjmentesség mellett kardoskodnak, amikor aggódnak az önköltséges képzésre felvettek létszáma miatt.

Michl József kérdésre válaszolva elmondta: egyetért a kormányfő azon véleményével, hogy alacsonyak a jelenlegi felsőoktatási ponthatárok, és ezen mindenképpen változtatni kell.

Hozzátette: mindenkinek a képessége, szorgalma befolyásolja, hogyan tanuljon tovább, ugyanakkor kiemelkedő képességű diákokra a szakképzésben is szükség van. A kormánypárti politikus ezért fontosnak nevezte a szakképzés további fejlesztését.

A felvételi rendszer esetleges megváltoztatását úgy látja: érdemes lehet a későbbiekben megvizsgálni a kérdést, de a felsőoktatásnak most nem ez a legfontosabb feladata.

Kitért arra, hogy Magyarországon 15 év alatt 12 százalékról 20 százalékra nőtt a 25-64 évesek körében a diplomások aránya. Kiemelte, hogy ezt az arányt tovább kell javítani, az európai átlag 27 százalékos. Szólt arról, hogy a jelentkezők több mint háromnegyedét felvették, ez az arány tavaly 72,4, előtte mintegy 69 százalék volt, és a felsőfokú szakképzésbe bekerülők aránya 7 százalékról 8 százalékra nőtt.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke, parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányváltás után a felsőoktatási intézmények egyéni érdekei és a különböző lobbicsoportok tevékenysége olyan helyzetet teremtett, amely nem a gazdaság szükségleteinek és a társadalmi igényeknek megfelelő képzést biztosított.

Hangsúlyozta: a kormány a köznevelés és a felsőoktatás megújításával  nemcsak rendezett világot hoznak létre az oktatás területén is, hanem a gyerekek, a családok és a nemzet hosszú távú érdekeit juttatja érvényre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!