A közösségi szolgálat jobb, élhetőbb világot teremt

Elismerő okleveleket adott át Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, az önkéntesek világnapján azoknak az iskoláknak, amelyek élen jártak a közösségi szolgálat bevezetésében. A kereszténydemokrata oktatáspolitikus hangsúlyozta: Egy egészséges társadalomban nem hagyják magukra a bajba jutottakat, de a segítségnyújtást csakúgy, mint az együttélés más szabályait tanulni kell.

Az oktatás célja nemcsak az ismeretek átadása, hanem a nevelés. A közösségi szolgálat bevezetésének nem titkolt célja, hogy minél előbb tudatosítsa a fiatalokban, hogy nem önálló szigetekként élünk a világban, hanem egy nemzeti közösség tagjai vagyunk, ezáltal felelősséggel tartozunk egymásért – mondta az államtitkár az elismerések ünnepélyes átadásán.

Hozzátette: a közösségi szolgálat nyitottá teszi a fiatalokat a környezetükben élő, segítségre szoruló emberek problémái iránt. Az együttérzés, a másokra odafigyelés nemcsak gazdagabbá teszi a felnövekvő nemzedék személyiségét, de egyúttal jobb és élhetőbb világot teremt.  Ezt támasztják alá egy 2008. évi kutatás eredményei szerint az önkéntesek boldogabbak, tovább élnek, és jobb testi állapotban vannak nem önkéntes társaiknál, és e tevékenység az idősebb korosztályok aktivitására is kedvező hatással van.

Mint mondta: az elismerésben az a 11 középiskola részesült, amelyben valamennyi diák megkezdte a 2016-tól az érettségi előfeltételévé tett 50 órás közösségi munka telesítését.

Hozzátette: a tanulók az érdeklődésüknek megfelelő tevékenységek közül választhatnak: egészségügyi, szociális, jótékonysági, oktatási, kulturális, közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi területen vállalhatnak segítő munkát.

Elismerésben részesült a mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola; a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium; a budapesti Jerikó Keresztény Humán Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola; a szintén fővárosi Addetur Baptista Gimnázium és Szakközépiskola; a tiszafüredi Hámori András Szakközépiskola és Szakiskola; a szombathelyi Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium; az ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium; a zalaegerszegi Páterdombi Szakképző Iskola; a Budapest XIV. Kerületi Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola; a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola; a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Szakközép- és Szakiskola.   

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek világnapjának megtartását, ezen a napon az önkéntesek munkájára hívják fel a figyelmet. 2002. november 26-án a világszervezet közgyűlésének újabb határozata szólította fel a kormányokat az önkéntesek munkájának támogatására, mivel számos segélyszervezet nem tudna nélkülük működni.  

A világon egymilliárd, Európában több mint 115 millió felnőtt dolgozik önkéntesként.  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!