Kulturális örökségünket tovább kell adni utódainknak

Nemzetünk akkor marad meg, ha a nemzet tagjaiban benne él az őseinktől örökölt kultúra, amit azután gyermekeinknek, majd unokáinknak tovább kell adni – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kalocsán, a XIX. Duna menti Folklórfesztivál megnyitóján. Az a közös felelősségünk, hogy ez a nemzedékről nemzedékre tovább adott hagyomány ne szakadjon meg – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, aki Kalocsa országgyűlési képviselője.

„A fesztivál idején Magyarország sokszínű arcát mutatja meg a Kalocsára érkező táncosoknak, vendégeknek.”

Semjén Zsolt szerint a kalocsai Duna menti folklórfesztivál jelentősége az, hogy a környéken élők sajátos kultúrája, a nemzetiségek gyönyörű hagyománya megjelenik, és gazdagságát hozzá tudja tenni az egyetemes és értékekhez. Nemzet- és nemzetrész-megtartó szerepe van ennek a nagyszerű fesztiválnak - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a nagyszerű hagyomány fenntartása mindenkinek a gazdagodását szolgálja, azokét is akik részt vesznek rajta és táncolnak és azokét is, akik ebben gyönyörködhetnek.

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere megnyitó beszédében kiemelte: a fesztivál idején a városba látogatók nemcsak a nemzedékeken át öröklődő szokásokat ismerhetik meg, hanem a fesztivál keretében más népek kultúrájával, népszokásaival és népviseletével is megismerkedhetnek. A polgármester hangsúlyozta: a fesztivál idején Magyarország sokszínű arcát mutatja meg a Kalocsára érkező táncosoknak, vendégeknek, mert itt lesznek a magyar solymászok, a mezőtúri fazekasok, a mohácsi busók, a matyó népművészek és táncosok, de meg lehet kóstolni a híres karcagi birkapörköltet is.

A megnyitó és a külföldi küldöttségek köszöntése után a folklórfesztivál nyitóeseményén, a rendezvény leglátványosabb mozzanatán, a menettáncon 6 ország 32 tánccsoportjának csaknem ezer táncosa vonult végig Kalocsa főutcáján.

A július 6-tól 10-ig tartó folklórfesztivál a régió legnagyobb, egyben Magyarország egyik legrégebbi fesztiválja, 1968-ban rendezték meg először. Idén hat ország néptáncosai találkoznak Kalocsán. A találkozót háromévente rendezik meg. Kalocsa 2010-ben felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!