Maga a feltételezés is meghökkentő

A Blikknek reagálva teljes képtelenségnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy plagizált volna doktori dolgozatában. A napilapnak adott nyilatkozatában Semjén Zsolt – többes számban fogalmazva – kijelentette: professzoraimmal többéves kutatómunka előzte meg a doktori dolgozatom megírását, még ha idéztünk is más munkákból, azokra a dolgozat végén természetesen hivatkoztunk. Semjén Zsolt a doktori fokozatot 1991-ben summa cum laude, azaz kitűnő minősítéssel szerezte meg.

A hvg.hu vasárnapi cikkében számolt be arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke 1991-ben megvédett, A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A KDNP elnöke Az öt világvallás című népszerű könyvét is forrásként használta. Semjén Zsolt a doktori fokozatot 1991-ben summa cum laude, azaz kitűnő minősítéssel szerezte meg.

Az internetes hírportál különösnek találja, hogy bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, Semjén Zsolt több német nyelvű műre is hivatkozik. A pártelnök Az öt világvallás című könyvön kívül a német Stefan Üblacknernek a Stadt Gottes című német nyelvű népszerű katolikus magazinban 1989-ben megjelent Der Traum vom „New Age” [A „New Age” álma] című háromrészes cikksorozatából, illetve a brit Lewis Spence The Encyclopedia of the Occult [Az okkultizmus enciklopédiája] című könyvéből is jelentős mértékben merített a hvg.hu kutatásai szerint. Cikkünk emlékeztet arra, hogy az idegen nyelvű források esetében legtöbbször idézőjelek nélküli, szó szerinti fordításról, illetve rövidítésről, Glasenapp vallástörténeti munkája esetében pedig legtöbbször ugyancsak idézőjelek nélküli, szó szerinti szövegátvételről, illetve átfogalmazásról van szó.

Teljes képtelenség, maga a feltételezés is meghökkentő – fogalmazott a Blikk megkeresésére Semjén Zsolt, aki a hvg.hu cikkét akkor még nem olvasta. A napilapnak adott nyilatkozatában Semjén Zsolt – többes számban fogalmazva – azt állította: professzoraimmal többéves kutatómunka előzte meg a doktori dolgozatom megírását, még ha idéztünk is más munkákból, azokra a dolgozat végén természetesen hivatkoztunk.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!