Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta

A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ötéves a kormány című budapesti konferencián pénteken. Közölte: Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország. Bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot.

A valaha volt legjobb kormánya akarunk lenni minden magyar embernek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ötéves a kormány című budapesti konferencián pénteken. A mi kormányunknak továbbra is Magyarország lesz az első – jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a bizalom megszerzéséért sokat kellett dolgozni, a bizalom megtartásáért azonban külön is tenni kell. Azt mondta: senki sem állhat a törvények fölött, senki sem élhet vissza a helyzetével, de az sem fogadható el, hogy merő irigységből támadjanak embereket, mert ők bátrak és sikeresek. Zéró tolerancia a visszaélésekkel és a rágalmakkal szemben egyaránt – hangoztatta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy most a jobbszél pártja tűnik vezető ellenzéki erőnek Magyarországon, amivel kapcsolatban fontosnak tartotta világossá tenni az Európai Unióval és az NATO-val kapcsolatos álláspontját. Bár kész vitázni az Európai Unióval, de azt határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert nekünk, magyaroknak ez a családunk. Azt is mondta, hogy 25 év alatt sok minden változhat, de az nem, hogy mi vagyunk a szabad és független Magyarország hívei, mi vagyunk azok, akik számára Magyarország szuverenitása nem lehet alku tárgya. Szólt továbbá arról, őt is meglepte, hogy a tavalyi három, a Fidesz-KDNP győzelmét hozó választás után minden korábbinál hevesebb támadások érkeztek Magyarországgal szemben. Úgy vélte ugyanis, hogy a kormány politikájának megerősítése három választáson egy időre lecsillapítja a kedélyeket, de nem így történt.

Magyarország ma már egy megerősödött, biztos lábakon álló, EU-s összehasonlításban is jól teljesítő ország – mondta Orbán Viktor. 2010-ben, nyolc év szocialista kormányzás és a 2008-as válság nyomán Magyarország romokban hevert, mára azonban már a magyar fregatt stabil, bár van még tennivaló a fedélzeten – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor úgy értékelt: Magyarország felemelő átalakuláson ment át 2010 óta.

Beszédében felsorolt az elmúlt évekből olyan "kimagasló oszlopokat", amelyek szerinte bizonyítják, hogy van a magyarokban kurázsi és az országban fantázia. Megemlítette a gazdasági növekedést, a bővülő foglalkoztatottságot, a nulla közeli inflációt, a nyugdíjak értékének növelését, az adók és a rezsi csökkentését, az óvodások túlnyomó többségét érintő ingyenes étkeztetést, a multik és a bankok közteherviselésben való részvételét, a bankok által megkárosított ügyfeleknek nyújtott állami igazságszolgáltatást, az új alaptörvényt, a politikusok számának felére csökkentését, a rendőrség számának emelését és Budapest buszparkjának megújítását. A devizahitelesekkel kapcsolatban megjegyezte - utalva a konferencián szintén felszólaló Matolcsy György jegybankelnök szavaira -, hogy a forintosítással nem lehetett "gatyázni", mert ha nem lépték volna meg időben, akkor ma 70 százalékkal magasabbak lennének a törlesztőrészletek, s nem arról szólna a vita, hogy azok mennyivel csökkentek.

Jelezte, hogy alkalmanként hibáztak is, ilyen volt például a távközlési adó kiterjesztésének terve.

A miniszterelnök szerint új szakaszt kell nyitni és a polgári életminőség megteremtésére kell a hangsúlyt fektetni. A 2016-os költségvetés már erről szól. A miniszterelnök rámutatott: a polgári berendezkedés lényege, hogy emberközeli, emberléptékű és a politika nem "odafent történik", a makromutatók világában, hanem bekopogtat az emberekhez és gondjaikra keresi a választ. A polgári berendezkedés azt is jelenti: Magyarország magyar ország lesz, kis betűvel és két szóval.

Az elmúlt öt évben egy végzetesen legyengített országot kellett felerősíteni, és bár az erős vezetés nem gyengülhet el, ma már nem az erő a legfontosabb: mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, odafigyelés az emberekre, a mindennapi életre – fejtette ki mintegy háromnegyed órás beszéde végén a kormányfő, aki szerint ez a munka talán még nehezebb lesz.

Schmidt Mária: az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult

Az elmúlt években az Orbán-kormány innovatívnak bizonyult, mert egy működőképes és sikeres magyar modellt dolgozott ki, amelyet a választópolgárok döntéseikkel többször visszaigazoltak – mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Kiemelte: a status quo őrzése, a döntések halogatása, a konfliktusok elkerülése néha valóban szükséges, de a határozott döntéseknek is megvan a maguk ideje. Az EU 2008 óta túl sok időt áldozott az előbbire és túl keveset a szükséges döntések meghozatalára. Hozzátette: a magyarok abban érdekeltek, hogy az EU sikeres maradjon, de ehhez kevesebb kioktatás és leckéztetés kellene.

Balog Zoltán: megnőtt az élet értéke Magyarországon

Az emberi erőforrások minisztere szerint az elmúlt években megnőtt az élet értéke Magyarországon. A miniszter az eltelt időszak pozitív tendenciáit részletezve többek között kiemelte: 91 500 gyermek született tavaly, több mint az elmúlt öt évben bármikor. Az elmúlt négy évben a házasságkötések száma 10 százalékkal nőtt, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent. Három év alatt a válások száma 15 százalékkal lett kevesebb és csökkent a terhesség-megszakítások aránya is. Kitért arra is, hogy 2014-ben 30 százalékkal, 238 milliárd forintra nőttek a családoknál maradó pénzek, ezáltal a jövedelemkülönbségek csökkentek. Balog Zoltán ugyanakkor kifejtette: az elmúlt években Magyarországon harcolni kellett azért, hogy építeni és építkezni lehessen.

Matolcsy: Magyarország sikeresen lezárta a 2010-2015 közötti válságkezelést

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint minden korábbi stabilizációs kísérletnél sikeresebb volt az Orbán-kormány vezette újkori magyar stabilizáció. Hozzátette, ennek igazi értékét az adja, hogy a válságkezelésre szoruló európai uniós országok makrogazdasági számait figyelembe véve Magyarország hajtotta végre a legsikeresebb válságkezelést, az ország minden makrogazdasági mutatóban sikeres. Példaként említette a csökkenő államadósságot, a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, a folyamatosan emelkedő foglalkoztatottságot és a csökkenő munkanélküliséget. A siker kulcsának a munkát ösztönző, munkahelyteremtésre ösztönző adórendszert nevezte, és hangsúlyozta, az egykulcsos szisztémát meg kell védeni. E siker különösen annak köszönhető, hogy "megtaláltuk a saját utunkat", a magyar modellt – mondta a jegybankelnök, aki hangsúlyozta, új gazdaságfilozófiát, új gazdasági képletet vezettek be.

Az MNB-ről szólva Matolcsy György arról beszélt, hogy az alapkamat-csökkentéssel, a növekedési hitelprogrammal és a devizahitelek forintosításával a központi bank az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez. A forintosítással kapcsolatban megjegyezte, ha későbbre hagyták volna, 70 százalékkal is emelkedhetett volna a devizahitelesek törlesztőrészlete. Közölte azt is, hogy 2015 végétől, 2016 elejétől az MNB már nem a gazdaság dinamizálásának egyik motorja lesz, hanem a saját útján járó Magyarország, annak gazdasági-pénzügyi rendszerének őrzője, stabilizátora. Megóvjuk a sikeresen a maga útját járó országot a külső és a belső támadásoktól. A jegybankelnök célként végül annak elérését határozta meg, hogy 2020-ig Magyarország a régió legdinamikusabban fejlődő gazdasága és a Kárpát-medence legvonzóbb életminőséget kínáló országa legyen.

Boross Péter: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus

A Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián Boross Péter volt miniszterelnök hangsúlyozta: az elmúlt 150 évben Magyarország akkor fejlődött, akkor volt tele reményekkel, amikor a mai fogalmakkal mérsékelt jobboldali kormányzás működött az országban. Kijelentette: minden más irányzat esetében tragédia, baj történt, amelyet a mai napig sem tudott kiheverni az ország. A korábbi kormányfő kifejtette: a mérsékelt jobboldaliság ismérve az erős patriotizmus, a konzervatív attitűd, a múlt megbecsülése és a tapasztalatok tisztességes felhasználása. Ez az irányzat ideológiamentes, de eszményektől vezérelt.

Úgy vélte, az országban egységet kell létrehozni, hogy az igazán meghatározó, a nemzet sorsát érintő kérdésekben együtt lehessen fellépni. Emellett fontos, hogy tartós vezérléssel lehet igazán eredményeket elérni, és szükségesek a stabil makrogazdasági alapok is. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a kormány és a parlament képes volt használható, alkalmazható és betartható alaptörvényt adni az országnak. Boross Péter arra is kitért, hogy okosan és célszerűen kell centralizálni az országban, meg kell teremteni a szervezetek és a személyek között összhangot, és vezetésre képes embereket kell kinevezni. Meglátása szerint megnyugtató és eredményes állapot jellemzi a mostani kormányt, amely – tette hozzá - talán két miniszterrel még bővülhetne.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!