Magyarország nyitott, barátságos ország

Magyarország nyitott és barátságos ország, ahol nincsenek akadályok a befektetések előtt. Magyarországon mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintenek, mint akik fenyegetést jelentenek, hanem egy fejlett civilizáció képviselőikén. Magyarországon senkit nem oktatnak ki demokráciából és emberi jogokból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Arab Bankok Szövetségének budapesti éves közgyűlésén.

A külföldi befektetők munkahelyeket teremtenek Magyarországon, ezért a barátaink – mondta a kormányfő. Hozzátette, Magyarországon kiemelkedően jó a közbiztonság, emellett megvan „a tisztelet kultúrája”, miközben a világnak ezen a felén kezd eltűnni a tisztelet. „Egyre kevésbé tisztelik a Jóistent, nem adják meg a tiszteletet a nemzeteknek, és a családokról sem úgy beszélnek, ahogy azt a családok megérdemelnék” – jelentette ki. Van, ahol ezt – a tisztelet kultúrájának eltűnését – természetesnek tekintik, ki is találtak rá egy szót, „progresszió”. Ezért tőlünk nyugatra mindenki progresszív, de mi nem osztjuk ezt a vélekedést – tette hozzá.

Magyarországon mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezett emberekre sem úgy tekintenek, mint akik fenyegetést jelentenek, hanem egy fejlett civilizáció képviselőiként, „és nem szégyellünk időnként tanulni is tőlük” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarországon senkit nem oktatnak ki demokráciából és emberi jogokból. Ez tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik megtisztelnek minket azzal, hogy eljönnek hozzánk - mondta.

Attól, hogy nyugaton fölépítettük az emberi jogokra épülő demokráciát, nem gondoljuk, hogy ugyanez a világ más részein is ugyanolyan pozitív következményekkel járna, mint nálunk. Ezért mi elismerjük minden országnak a jogát, hogy maga alakítsa azokat az intézményeket és eljárásokat, amelyeket a leginkább sikeresnek tart a maga számára – fejtette ki. A kormányfő szólt arról is: Magyarország ma már gazdasági sikertörténet, száguld az export, a növekedés a második leggyorsabb az Európai Unióban.

Kijelentette: az országnak stabil pénzügyi rendszere van saját valutával, amelyet belátható időn belül meg fog őrizni. Nincs napirenden Magyarország csatlakozása az euróövezethez – szögezte le. „Azt látjuk, hogy Európában azok a sikeresebb országok, amelyek nem részei az eurózónának” – mondta. Magyarország ezért nem fog kétes csatlakozási kalandokba bocsátkozni a következő időszakban, meg fogja őrizni a stabilitását a saját pénznemén keresztül – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő kitért rá: a külföldi befektetők számára különösen érdekes lehet a magyarországi ingatlanpiac, az évente 8-10 százalékos növekedést produkáló turizmus, továbbá az egészségipar, a vízgazdálkodás, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar.

A közgyűlés megnyitóján felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Kijelentette: az arab világ kitüntetett szerepet tölt be a külgazdaságra összpontosító magyar külpolitikában. Mint elmondta, a keleti nyitás keretében Magyarország újra megalapozta a viszonyt az arab országokkal.

A miniszter felidézte: 2013-ban a Nokia magyarországi gyárának bezárásával 80 százalékkal zuhant a magyar export az Egyesült Arab Emírségekbe, és jelentősen visszaesett a Szaúd-Arábiába irányuló magyar kivitel is.

Ha csökkentjük a függőséget a multinacionális nagyvállalatoktól, és közvetlen kapcsolatokat építünk magyar és arab cégek között, akkor elkerülhetők az ilyen hirtelen visszaesések a kereskedelmi forgalomban – mutatott rá.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon legyen a legvonzóbb a befektetési, üzleti környezet Közép-Európában. Kiemelte, jelenleg a közép-európai térségben Magyarországon a legnagyobb a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya.

Az Arab Bankok Szövetsége 1974-ben alakult, székhelye Libanonban, Bejrútban van. A budapesti közgyűlésen 200 banki vezető vett részt szerte az arab világból.


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Arab Bankok Szövetségének éves közgyűlésén a Hilton Budapest Hotelben 2015. június 9-én. Az asztalnál Viszam Fattuh, a szövetség főtitkára, Adnan Kasszar, az Egyesült Arab Kamara elnöke, volt libanoni államminiszter, Joseph Torbey, a szövetség elnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!