Magyarország üdvözli az ukrán döntést

Magyarország üdvözli az ukrán bíróság közelmúltban hozott ítéletét, amelyben bűnösnek mondta ki a vereckei honfoglalási emlékművet idén februárban megrongálókat – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A KDNP elnöke  felidézte, hogy korábban személyesen szorgalmazta az atrocitás kivizsgálását és megnyugtató rendezését. Semjén Zsolt emellett az állampolgársági ügyekben tapasztalt titkosszolgálati eljárások miatt is kérte az ukrán kormány fellépését, aminek nyomán megszűntek a zaklatások.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke  felidézte, hogy korábban személyesen szorgalmazta az atrocitás kivizsgálását és megnyugtató rendezését. A kormányfő helyettese emellett az állampolgársági ügyekben tapasztalt titkosszolgálati eljárások miatt is kérte az ukrán kormány fellépését, s a hatóságok határozott lépései nyomán megszűnt az ottani magyarok zaklatása. „Mindez bizonyítja jó kapcsolatainkat és viszonyunkat az ukrán vezetéssel” – jelentette ki Semjén Zsolt.  

A helyileg illetékes Volóci Járási Bíróság október végén hirdetett ítéletet a vereckei honfoglalási emlékmű februári megrongálása ügyében, és bűnösnek találta az elkövetőket, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt Kárpátalja megyei vezetőit.  

A beregszászi Kárpátalja című hetilap múlt csütörtöki írása szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a három vádlott – Oleg Kucin, Ruszlan Polivka és Tomas Lelekacs – 2011. február 19-én hajnalban előre megfontolt szándékkal, az előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával megrongálta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tulajdonát képező honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón.      

Iljasovics Viktor, a perben sértett félként részt vevő KMKSZ ügyvédje a hetilapnak elmondta, hogy a bíróság Ruszlan Polivkát három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, de az ítélet végrehajtását másfél évre felfüggesztette. Két társát az amnesztiáról szóló törvény alapján a bíróság - kiskorú gyermekeikre való tekintettel – felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás, s így a büntetés alól – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!