A modernség nem a régi tagadását jelenti

A piarista rend olyan dolgoknak a letéteményese, amelyek időtlenek, mert minden időszakban újra tudták értelmezni a tanítást – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kecskeméten, a 300 éves fennállását ünneplő Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda díszközgyűlésén. Háromszáz éve ugyanazt tanítják, de annyira más módon, hogy mindig korszerű – hangsúlyozta az államtitkár.

 
Tanulhatnának azok, akik magukat most modernnek tartják, a modernség ugyanis nem a régi tagadását jelenti, hanem a régi értékeknek újból és újból, másként történő bemutatását. 
    
Rétvári Bence szerint a piaristák tanítása ma a korábbiaknál is időszerűbb, mert nem az önzés, hanem az önzetlenség, a más emberre való figyelés kultúráját hirdeti. Nemcsak a keresztség ad eltörölhetetlen jegyet, hanem a piarista tanulmányok is – fűzte hozzá az egykori piarista diák.
    
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, aki egykor a kecskeméti piaristáknál tanult, méltónak nevezte, hogy a kecskeméti városháza dísztermében emlékeznek meg az évfordulóról. A piarista rend Kecskeméten felélénkítette a katolikus életet, erősítette a magyarságot, továbbadta a kultúrát, ápolta az értékeket, mindazt, amit az emberiség kincsként őriz.
    
Szólt arról, hogy a Duna-Tisza köze papsága a kecskeméti intézményből került ki a legutóbbi időkig, Dankó László érsek és Marosi Izidor püspök is Kecskeméten tanult egykor. Bábel Balázs érsek a városháza dísztermében a Székely Bertalan freskóin szereplő Széchenyire, Kossuthra és Deákra mutatva elmondta, hogy mindhárman piarista diákok voltak, Kossuth annak ellenére is, hogy evangélikus vallású volt.
    
Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: a piarista rend nélkül elképzelhetetlen lenne Kecskemét. A piaristákra úgy tekint a város mint "építő mestereire", mert oktató és nevelő munkájukkal hozzájárultak Kecskemét felemelkedéséhez. A kecskeméti piaristák egykori diákjai közül az irodalom és a történelem nagyjait sorolta fel, többek között Katona Józsefet, Táncsics Mihályt, Klapka Györgyöt és Sík Sándort.
    
A polgármester Magyarország és Kecskemét számára fontosnak nevezte, hogy a piarista rend és benne kecskeméti iskolájuk erős maradjon, hogy újabb évszázadokra biztosítsa a jövőnket, mert még több olyan fiatalra van szükségünk, aki építeni és alkotni akar.
 
A kecskeméti Piarista Iskola megalapítása gróf Koháry István országbírónak, Kecskemét földesurának a nevéhez kötődik; 1714 januárjában alapítványt hozott létre. Az első piarista szerzetesek egy év múlva, 1715 januárjában érkeztek Kecskemétre.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!