Módosítanak az egyházi iskolák támogatásán

Elkészült az egyházi iskolák támogatásáról szóló új rendelet tervezete, amelyet még ebben a hónapban a kormány elé terjesztenek - közölte az oktatási miniszter.

Hiller István elmondta: a tervezet azt rögzíti, hogy az úgynevezett kiegészítő normatíva belső szerkezete hogyan épül fel, mi tartozik bele pontosan. Ezen vitatkozik ugyanis a szaktárca az iskolafenntartó egyházakkal, és a kormány az eltérő számításokra hivatkozva adott kevesebb pénzt az elmúlt években erre a célra. Az Állami Számvevőszék jogszabálysértőnek minősítette a kormány eljárását. A távirati irodának nyilatkozó egyházi vezetők azt mondták, hogy még nem kapták meg a tervezetet. Az evangélikus egyház azt javasolja, hogy két hónappal hosszabbítsák meg az egyeztetéseket. (MR)

A Kereszténydemokrata Néppárt az ÁSZ jelentés nyilvánosságra kerülése előtt többször szót emelet az egyházi intézmények állami normatívájának törvénytelen csökkentése ellen. Az ÁSZ jelentés közzététele után Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője napirend előtti felszólalásában pártja nevében arra szólította fel a kormányt, hogy adja vissza az egyházi iskoláknak azt, amivel megrövidítette, és vonja le a személyi felelősséget, azért is, hogy érvényesüljön az igazságosság, és hogy senki ne mondhassa, Magyarország következmények nélküli ország.

A napirend előtti felszólalás itt olvasható.

Kapcsolódó anyagok:

Vissza kell adni az egyházaknak a jogtalanul elvont milliárdokat!