A nándorfehérvári győzelem a hit és az összefogás diadala volt

A keresztény hit és az összefogás diadalának nevezte az 1456-os nándorfehérvári diadalt Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, aki pénteken megnyitotta a 9. Duna-ünnepet a pesti alsó rakparton. Mint mondta: július 22. fontos állami ünneppé vált Magyarországon. Kevés olyan pillanat van a nemzet történelmében, amely egész Európában elismerést váltott volna ki.

Nándorfehérvár hősei az akkori kor legmodernebb hadseregével szemben tudtak győzedelmeskedni, a diadal a keresztény hitnek és az összefogásnak volt köszönhető – hangsúlyozta Simicskó István a törökök elleni győzelem 555. évfordulóján. A HM-államtitkár méltatlannak nevezte, hogy 2011-ig kellett várni a nándorfehérvári diadal emlékünneppé válására. A politikus beszédében emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt ő nyújtotta be a parlamentben az emléknapra vonatkozó előterjesztést, amelyet végül idén július 4-én szavazott meg a Ház.
    
Az egészséges nemzeti önismeret és önbecsülés nélkül nem lehet a jövőt építeni – fogalmazott Simicskó István, aki méltatta Hunyadi János történelmi jelentőségét. Mint kifejtette, a kormányzásban szigorú igazságszeretete vezette, és ki tudta választani az alkalmas embereket. Tudjuk, hogy mekkora kincs ez. A parlamenti államtitkár felidézte Hunyadi Jánosnak a fiaihoz, Mátyáshoz és Lászlóhoz a halálos ágyán intézett szavait, amelyben a kormányzó hazaszeretetre és az Isten félelmére szólította fel fiait. Szerinte a nándorfehérvári hősök helytállása a mai kornak azt üzeni, hogy mindig van remény és soha nem szabad feladni harcot.

Kapcsolódó cikkek, galériák, videók
Nándorfehérvárra is emlékeztek a Duna ünnepén
Értünk szólnak délben a harangok
Emlékülés a Nemzeti Múzeumban
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!