Nem kell félteni a demokráciát

Ez a kormányzati ciklus nem a megszorítások logikájára épül, mint a szocialisták idején – mondta el a Lánchíd Rádióban Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A kereszténydemokrata politikus arról is beszélt, hogy június 1-ig elkészül a könnyített felmentés új szabályozása. Rétvári a nemzetközi lejárató akcióval kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell temetni a demokráciát Magyarországon, mert éppen a kormányváltás óta nincs szemkilövetés és nincsenek hamis költségvetési adatok sem.

Magyarország átszervezésére készülünk és nem apróbb kiigazításokra – mondta el Rétvári. Véleménye szerint át kell szervezni a közigazgatást, a gyógyszerkasszát, a gazdaságot. Rétvári kijelentette, hogy ez a kormányzati ciklus nem a megszorítások logikájára épül, mint a szocialisták idején. „Mi a bővülő gazdaságban gondolkozunk, ez a polgári kormány válságkezelése”. Az elkövetkező években az 1,3 millió minimálbéres az adójóváírás kivezetése révén kiszabadulhat ebből a körből – hangsúlyozta Rétvári. „Tarthatatlan, hogy az állam úgy fizet ki óriási pénzeket, hogy közfunkciók nincsenek ellátva” – mutatott rá a politikus. Rétvári úgy látja, ha közmunkához kötik a segélyt, akkor az illető nem tud dolgozni a feketegazdaságban, így mindenképpen választás elé kerül.

A kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről hozott alkotmánybírósági ítéletről az államtitkár elmondta szakítani szerettek volna a korábbi gyakorlattal, miszerint felmenthetetlenek voltak a tisztviselők. Úgy gondoltuk nem álszent indokkal távolítjuk el őket – tette hozzá. A döntést tiszteletben tartjuk, de nem vagyunk kötelezve az egy évvel ezelőtti szabályhoz való visszatéréshez – jelentette ki Rétvári Bence.

Június 1-ig elkészül a könnyített felmentés új szabályozása – hangsúlyozta a politikus. Az államtitkár arról is beszélt, hogy míg a mostani kormány nyolcszáz főt bocsátott el a közigazgatásból, addig a Gyurcsány-kormány tizennégyezret. A kormányablakok hatáskörét tovább bővítjük, amelyek már eddig is egyszerűsítették az ügyintézést – jelentette ki Rétvári. A politikus beszélt a főváros vezetése környékéről elküldött mintegy 150 emberről is. Úgy fogalmazott: „Csodálom is, hogy a Demszky-korszak üzemeltetői közül csak ennyi embertől váltak meg”.

A médiatörvényről szólva leszögezte: technikai részletekben kért módosítást az Európai Bizottság, a megállapodás – „ami kihúzta a méregfogát a vitának” – pedig azt bizonyítja, hogy Magyarországon sajtószabadság van. Szerinte egyértelművé vált, hogy a lejárató hadjárat az európai szocialisták mögött álló nagy cégek érdekét szolgálta, és nem a törvényről szólt. Emlékeztetett, az országról bizonyos belföldi körök igyekeznek hazánkról negatív képet festeni külföldön, volt, hogy összemosták a Fideszt a szélsőjobbal, a Der Spiegel például Fidesz–Jobbik-kormányról is írt. Kijelentette: „Magyarországon nem kell temetni a demokráciát, éppen a kormányváltás óta nincsen szemkilövetés és hamis költségvetési adatok sem”.

Az adórendszer átalakításával kapcsolatban vázolta: az OÉT-ben az Orbán-kormány megállapodott a bérek rendszeréről, ami a korábbi kormányoknak nem sikerült. 78 ezer forint lett a minimálbér, és született egy általános megállapodás is – a munkavállalói, a munkáltatói és a kormányoldal részvételével –, miszerint 4-6 százalékos béremelés lesz, ezáltal pedig a legkisebb jövedelműek sem járnak rosszul a 16 százalékos adó bevezetésével.

Mint fogalmazott, „mozgásteret adtunk a vállalkozásoknak a béremeléshez a társasági adó 10 százalékra csökkentésével, s így bruttó béremelést kell adni a munkavállalóknak”. Ennek garantálására pedig – mint emlékeztetett – Rogán Antal vezetésével felállt a bérmonitoring bizottság az Országgyűlésben.

Kifejtette személyes véleményét a családi választójog témájában is. Meglátása szerint az utóbbi pár száz évben folyamatosan bővül a választójog, és megfontolandónak tartja megvitatni a családi választójog intézményét. „A gyermekvállalás súlyát, presztízsét növelni kell” – mondta Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!