A nevelésre is megfelelő hangsúlyt kell fektetni az iskolában

Az illetékes kormányhivatal fog tárgyalni azokkal az önkormányzatokkal, amelyek meg akarják tartani oktatási intézményeiket, és erre körülbelül egy évnyi időt adnak majd – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szolnoki sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata szakpolitikus az új köznevelési törvény tervezetéről tartott előadása kapcsán kiemelte: az oktatást nem szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem közszolgálatnak.

Az államtitkár a jogszabály azért kapta a köznevelési törvény elnevezést, mert az iskolának a gyermek egész személyiségét kell fejleszteni a tudás átadásán túl, az erkölcsi, az értelmi és a hazaszeretetre való nevelésre is megfelelő hangsúlyt kell fektetnie.  

A nevelési feladatokból az következik, hogy a pedagógusnak időt kell adni a gyerekekkel való foglalkozásra. „Ha a tanár csak az óráját tartja meg, és utána elmegy másodállásba, amire ma rákényszerül az alacsony fizetése miatt, akkor ez a nevelési eszmény nem érvényesül” – mondta az államtitkár.  

Hoffmann Rózsa kiemelte: a készülő törvényben gondoskodnak majd a köznevelésben részt vevők munkájának az elismeréséről, így 2013 szeptemberétől „jelentős mértékben” emelkedni fognak a pedagógusbérek. 

Az államtitkár cáfolta, hogy egyeztetés nélkül készült volna el a törvénytervezet. Mint mondta, a koncepciót egy év hozták nyilvánosságra, éppen azért, hogy legyen idő annak megismerésére és véleményezésére. 

„Az utolsó pillanatig befogadtunk minden olyan javaslatot, amely a törvény alapértékeit nem érintette, de tovább pontosítottuk, és ez a munka egészen a parlamenti végszavazásig folyik” – jelentette ki Hoffmann Rózsa.

A szeptember 15-én kezdődött „Megújul a tanügy. Az új nemzeti köznevelési rendszer” címet viselő rendezvénysorozaton eddig több mint nyolcezer pedagógussal találkoztak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának munkatársai az országjáró körúton. Az előadásokat nagy érdeklődés kísérte. Miskolcon, Szombathelyen, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Kaposváron, Gyulán, Szigetszentmiklóson, Sopronban, Budapesten, Veszprémben, Nagykanizsán, Pécsett és Győrben is több százan vettek részt a tanácskozáson, ahol a tervezet ismertetése után legtöbben a tanügyigazgatás, a pedagógus életpálya-modell és a finanszírozás átalakítása iránt érdeklődtek. Szintén sokakat foglalkoztatott a szakiskolák, a művészeti, alapítványi és falusi iskolák, a két tannyelvű intézmények sorsa. A résztvevők támogatták a törvényjavaslatot, annak irányát és értékrendjét.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai az elkövetkező hetekben is több ezer pedagógussal és oktatási szakemberrel találkoznak a köznevelési rendszer megújításáról szóló programsorozaton. Az országjáró körút jövő héten, november 23-án Budapest XI. kerületében, a Szent Imre Gimnáziumban, 25-én pedig a neszmélyi általános iskolában folytatódik.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!