Nőtt az átlagkereset

Februárban 3,4 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 856 ezer volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Czomba Sándor szerint a kedvező tendencia a következő időszakban is folytatódni fog.

A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével számolva a reálkeresetek éves 4,4 százalékkal nőttek a nemzetgazdaság egészét tekintve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7, százalékkal nőtt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 234 ezer forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (480 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (143 ezer forint).

Január-februárban nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 154 000 forint volt, - a kereseteket terhelő járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt - a bruttó keresetekével azonos mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevő hatást nem gyakorolt a nettó keresetek átlagindexében. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhető - közölte a KSH.

Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 856 ezer volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 686 ezren dolgoztak, 84 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A vállalkozásoknál 1 millió 892 ezren dolgoztak, 3,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.   

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek 0,3-0,4 százalékponttal  kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 183 ezer ember - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 300, illetve 9300 forint volt.

Czomba Sándor: folyamatosan nőnek a keresetek

Több hónapja változatlan a trend: nőnek a bruttó bérek, a nettó keresetek és a reálkeresetek is, miután az infláció 1,2 százalékos mínuszban van – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a legfrissebb adatokat kommentálva. Közölte, hogy a kedvező tendencia a következő időszakban is folytatódni fog.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az év első két hónapjában ismét kimagasló mértékben, 5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban, ezzel több mint két éve folyamatosan növekednek a reálbérek Magyarországon.

A tárca hangsúlyozta, a versenyszférában a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál kiemelkedő, 66 ezres létszámbővülés ment végbe 2014 februárjához képest.

A fogyasztói árak átlagosan 1,2 százalékos csökkenése következtében a reálbérek növekedési üteme ennyivel meghaladta az év elején a nettó bérnövekedést. Így nemzetgazdasági szinten 5,0 százalékkal, míg a közfoglalkoztatás hatása nélkül 4,3 százalékkal növekedtek egy év alatt a reálkeresetek.

A versenyszféra béremelései és a csökkenő árak mellett a kormány intézkedéseinek, mint a közszférában véghezvitt béremeléseknek, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek és az aktivitást ösztönző intézkedéseknek meghatározó szerepe van a reálbérek folyamatos növekedésében.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!