Összehangolt európai akció - A KDNP csatlakozik a szabad vasárnapért induló aláírásgyűjtéshez

Magyarországon is aláírásgyűjtés indul a közeljövőben a szabad vasárnapért az unió több tagállamához hasonlóan – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt „Szabad Vasárnap” kampányának koordinátora. Az egész Európai Unióra kiterjedő akció célja, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa a kontinensen ésszerű korlátok közé.

Brüsszelben, az Európai Parlament épületében tartották meg az első Európai Szabad Vasárnap Konferenciát. Az eseményen az Európai Unió 27 tagállamából 72 szervezet, köztük 35 szakszervezet, 13 egyház és 24 civil tömörülés vett részt. A konferencián felszólalt Őry Csaba, európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt foglalkoztatási ügyekért felelős koordinátora is. 

Őry Csaba beszédében kiemelte, fontosnak tartja, hogy az európai polgárok minél nagyobb számban egységesen azonos napon kaphassák meg heti pihenőnapjukat.

A konferencia résztvevői hozzászólásaikban hangsúlyozták a vasárnapi pihenőnap egészségügyi, szociális, környezetvédelmi, emberi jogi, vallási, kulturális és gazdasági jelentőségét.

A nemrégiben életbe lépett Lisszaboni Szerződés rendelkezései szerint a Bizottsághoz úgynevezett polgári kezdeményezés nyújtható be. Ennek értelmében amennyiben a kezdeményezés legalább egymillió uniós polgár aláírását tartalmazza, az Európai Bizottságnak az ügyben intézkednie kell. A Konferencia resztvevői elhatározták, hogy élni kívánnak a Lisszaboni Szerződés ezen lehetőségével, és aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést európai jogszabály szorítsa a kontinensen ésszerű korlátok közé.

A Konferencia résztvevői ugyanis egyetértettek abban, hogy a vasárnapi pihenőnap az európai társadalmaknak olyan történelmi, szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel. A vasárnapokat az emberek hagyományosan pihenéssel, kikapcsolódással, családjuk, barátaik társaságában töltik. A szabad vasárnap a társadalmi kapcsolatok ápolását teszi lehetővé.

Az aláírásgyűjtéshez Magyarország is csatlakozik. A KDNP öt képviselője tavaly novemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik. A javaslatban rögzítették, hogy a munka törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntartható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!