Orbán Viktor: Magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat

Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradna – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén, a magyarországi helyzetről folytatott vitában. Szerinte a bevándorlást illetően vissza kell adni a döntési jogot az EU-tagállamoknak. A halálbüntetésről beszélni kell – szögezte le Orbán Viktor a vitában.

Mi, magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat

– Magyarország kiáll a véleménynyilvánítás szabadságának európai eszméje mellett, maga akar dönteni arról, akar-e bevándorlókat – jelentette ki kedden az Európai Parlament strasbrougi plenáris ülésén a magyarországi helyzetről tartott vitában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő leszögezte: Magyarország semmilyen megállapodást nem írt alá, amely megkötné, hogy miről lehet beszélni, miről lehet konzultációt tartani, és miről nem, ilyen passzusa az uniós csatlakozási szerződésnek sincs, ezért Magyarország a szerződés megsértésének tekintené, ha valaki megpróbálna beleszólni abba, hogy a magyarok miről nyilváníthatnak véleményt.

"Mi, magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e bevándorlókat" – hangoztatta a miniszterelnök, kifejtve, hogy különbséget kell tenni az unión belüli szabad mozgás, a kívülről érkező bevándorlás, és ezen belül is a menekültek és a bevándorlók között. Orbán Viktor rámutatott, hogy Magyarország az üldözötteket mindig is befogadta, de azt nem akarja, hogy a bevándorlók célországa legyen.

Magyarországon mi nem tudunk a bevándorlóknak munkát adni – mondta a kormányfő, aki szerint a bizottság migrációt kezelni hivatott javaslata "abszurd, közel áll ahhoz, amit őrültségnek nevezhetünk". Orbán Viktor szerint a migráció kezelésének kérdését tagállami hatáskörbe kellene visszaadni, s őrültség az a javaslat, amely a menekültek beengedését, és kvóták szerinti szétosztását vetíti előre. Orbán Viktor úgy vélte, hogy a kvóták csak felbátorítják az embercsempészeket.

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést – hangoztatta a miniszterelnök a magyarországi helyzetről folytatott vita végén, az elhangzottakra reagáló felszólalásában. A miniszterelnök leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.

Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán Viktor leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

A halálbüntetésről beszélni kell

A vitán szintén előkerülő halálbüntetés témájáról a kormányfő közölte, hogy nem szeretne visszatérni a középkorba, amikor bizonyos témákról nem lehetett beszélni. A halálbüntetésről beszélni kell – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mindenki véleménye csak egy európai polgár véleménye, nem szentség, nem dogma.

A vita hozzájárult a bevándorlás kérdésének megnyugtató rendezéséhez

 

Minden értékről szabad és kell is vitázni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban, az európai parlamenti (EP-) vitát követő sajtóértekezletén.

Habár formálisan Magyarországról rendezett vitát az Európai Parlament, a strasbourgi vita révén sikerült lépéseket tenni egy nagy európai kérdés, a bevándorlásról szóló kérdés megnyugtató rendezése irányában – közölte a magyar kormányfő. Elindult egy olyan vita az EU-ban a bevándorlásról, amelyhez a siker reményét fűzhetjük – fogalmazott.

Orbán Viktor úgy vélekedett, az Európai Bizottság új javaslata a menekültügyi szabályozásról csak fokozná az EU-ba irányuló bevándorlást, és olyan politikai hiba, amely végzetes lehet a kontinens számára.

A miniszterelnök szerint az eddig folytatott európai vitában összekeveredik egymással a menekültek, a megélhetési bevándorlók és vendégmunkások ügye, de ezeket külön kell kezelni és külön szabályokat kell alkotni rájuk. Kijelentette: az emberi jogi, a gazdasági, a demográfiai és a kulturális dimenziókat egyenlő súllyal kell kezelni.

Orbán Viktor megerősítette: ha Magyarország újra saját maga dönthetné el, hogyan szabályozza a bevándorlást, akkor a probléma megszűnne.

A miniszterelnök kitért arra, hogy az EP-vitában a nézetkülönbségek nem kizárólag pártvonalak mentén mutatkoztak meg, így például az Európai Néppárton belül is megoszlanak a vélemények. Az MTI kérdésére válaszolva elismerte, hogy korábbi hasonló EP-vitákhoz képest most több volt a néppárti bírálat. Ezek egy része szerinte abból fakadt, hogy a bevándorlási konzultációs kérdőív magyar szövegének megfogalmazásai nagyon nehezen adhatók vissza más nyelveken lényeghű módon. A másik gyökere a bírálatoknak az, hogy az európai néppárti családon belül vannak radikálisabb és mérsékeltebb pártok, ezt a nagy pártcsaládot nem könnyű egyben tartani, hozzátéve: a sajtóértekezlet után éppen a néppárti frakcióülésre megy.

A miniszterelnök a Pesti Srácok internetes újság kérdésére skandalumnak, botránynak nevezte a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz köthető Altus Zrt. európai bizottsági megbízását. Hozzátette: gondolkozott is azon, hogy kitérjen-e erre a kérdésre. Orbán Viktor kifejtette: már elég régóta koptatja az Európai Unió "padjait", de ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió, még nem látott. Nem kétséges, hogy miről beszélünk, arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat. Ezt még a vak is látja – fogalmazott Orbán Viktor. Mint megjegyezte: az ügynek van egy magyar dimenziója, amelyet majd otthon rendeznek, de emellett viszont van egy európai dimenziója is. Az Európai Uniónak van éppen elég baja, a polgároknak van éppen elég komoly indoka, hogy kritizálják az Európai Uniót – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: nem érti, hogy ezt a helyzetet miért kell megterhelni egy európai pártfinanszírozási pénzügyi botránnyal.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!