Orbán Viktor mellé állt egy amerikai hírportál

Egy amerikai konzervatív portál szerint McCain szenátor túlzó kijelentése olyan hiba volt, amely szerencsétlenül hathat Magyarország és az Egyesült Államok hosszú távú kapcsolataira is. A Napi.hu hétfőn felhívta a figyelmet arra, hogy az American Ideas Institute konzervatív nonprofit szervezet hírportálja, a The American Conservative azt írja: John McCain nemrégiben megfogalmazott bírálata Orbán Viktorral szemben éppen azt a hatást váltotta ki, amire számítani lehetett.

A magyar kormányfő az amerikai politikus szavaira reagálva pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy Magyarország függetlenségét támadás érte.

Orbán Viktor nemzeti érzelmű politikus, aki választásokon nyerte el a kormányzás lehetőségét – hangsúlyozza a hírportál. Az Egyesült Államoknak és az európai kormányoknak legitim kifogásaik lehetnek Orbán illiberális lépései ellen, továbbá az ellen, ahogy a kormánypárt konszolidálta a hatalmát az elmúlt években. Ez azonban nem teszi a magyar miniszterelnököt sem neofasisztává, sem diktátorrá, és nem meglepő, hogy Orbán Viktor nem örült egy ilyen torz és félrevezető jellemzésnek. Nevetséges így minősíteni az USA egyik szövetségesének demokratikusan megválasztott kormányát – írják.

McCain bírálata negatív hatással lehet a jövőbeli kapcsolatokra

Az amerikai hírportál kiemelte: kifogásolható Magyarország Oroszországgal való erősödő kapcsolata ilyen eltúlzott kifejezések nélkül is. Az ilyen megjegyzés egy cseppet sem segít abban, hogy a nyugati államok rábírják a magyar kormányt viselkedése megváltoztatására: miután Orbán nacionalista vezető, nyilván rosszul reagál arra, ha egy amerikai politikus nyilvánosan lehordja – a pénteki interjú is bizonyíték erre. Ennek következtében a magyar miniszterelnök minden eddiginél könnyebben hagyhatja figyelmen kívül Washington tanácsait és állíthatja be magát a külföldi nyomással szembe szálló vezetőnek. McCain kínos pillanatokat okozott az Egyesült Államoknak, és  bírálata szerencsétlenül hathat Magyarország és az USA jövőbeli kapcsolatára.

Mindemellett úgy fogalmaznak: McCain szenátornak igaza van abban, hogy a Magyarországra jelölt nagykövet siralmasan képzetlen ember. Azonban jelen pillanatban McCain az, aki jobban károsította a magyarországi kapcsolatokat, mint amennyit egy alkalmatlan nagykövet valaha ártani tudna budapesti tevékenysége során.
 

Teleki: Ez a szemellenzős magatartás árt Amerikának

Mint megalapozatlant, elutasította John McCain magyar kormányfővel szemben megfogalmazott „megmagyarázhatatlan sértését”, valamint bírálta az amerikai kormánynak és médiának a Magyarországgal kapcsolatos felületességét pénteken Washingtonban, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) éves Mikulás-gálavacsoráján Maximilian Teleki, a szervezet elnöke.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!