Oroszország az egyik legfontosabb partnerünk az unión kívül

Szűk körű tárgyalással vette kezdetét Orbán Viktor moszkvai munkalátogatása. A magyar kormányfőt Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján fogadta. Vlagyimir Putyin a megbeszélés kezdetén, a sajtó munkatársainak jelenlétében mondott bevezetőjében kifejtette: „örömömre szolgál, hogy kapcsolataink rendszeressé váltak, üzleti jelleget öltöttek és minden irányban fejlődnek”.

A politikus hozzátette, hogy a gazdasági és a parlamentközi kapcsolatokra és a politikai kapcsolattartásra gondolt.

Az orosz elnök ezt követően bejelentette, hogy a meghívására Moszkvába érkezett magyar kormányfő látogatására egy sor dokumentumot készítettek elő aláírásra. Vlagyimir Putyin ezt meglehetősen pozitívnak minősítette, és úgy vélte, hogy az aláírandó dokumentumok új és komoly lépést jelentenek az orosz-magyar kapcsolatok fejlesztésében.


 

A magyar-orosz gazdasági együttműködés „stratégiainak is mondható”

Orbán Viktor válaszában emlékeztetett az egy évvel ezelőtti moszkvai látogatására és hangsúlyozta, hogy Oroszország kiemelkedően fontos partnere Magyarországnak. A magyar miniszterelnök úgy értékelte, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés „stratégiainak is mondható”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország Magyarország számára az Európai Unión kívüli kívüli legfontosabb partner.

Orbán Viktor kiemelte: „nagyra értékeljük azt a fejlődést, amelyet az Ön vezetésével Oroszország mutat, ez fontossá teszi az együttműködésünket Magyarország számára”. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly január 31-én tett látogatása során abban állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy a két ország növeli a gazdasági együttműködést. Hozzátette, hogy ez sikerült, és – mint mondta – példátlan mértékben nőtt a magyar-orosz kereskedelmi forgalom. A magyar kormányfő elmondta: abban bízik, hogy a most előkészített megállapodások tovább fejlesztik a kapcsolatokat.

A magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin a sajtónak szánt nyilatkozatokat követően a magyar és az orosz kormány néhány tagjával, valamint orosz részről Alekszej Miller, a Gazprom állami gázcég elnöke részvételével szűk körű tárgyalást kezdett. Ezt kibővített körű munkaebéd követte.

Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői.

Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Ezt követően az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a Paksi Atomerőmű a magyar elektromos áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energetikai függetlensége.

Orbán Viktor magyar kormányfő azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek.

Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a két új reaktor megépítésére

Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez – közölte Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője.

A kölcsön összegéről még nem született döntés – mondta újságíróknak az orosz atomenergetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője azt követően, hogy Moszkvában magyar-orosz kormányközi megállapodást írtak alá az nukleáris energia békés célú felhasználásáról.

Hozzáfűzte: a projekt keretösszegének felső határa 10 milliárd euró (3 ezer milliárd forint), de ennél alacsonyabb lesz az összeg.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!