Országszerte 1956 hőseire emlékezünk

Idén is számos megemlékezést tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, de családi programok is várják az érdeklődőket. Orbán Viktor miniszterelnök délután a Kossuth téren tart beszédet. A hagyományoknak megfelelően már ma megkezdődnek az ’56-os megemlékezések a fővárosban: 15 órakor a műegyetemi ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet, majd fáklyás menet indul a Bem téren át a Kossuth térre, ahol 19 órakor fellobban a Forradalom lángja.

Október 23-án 9 órakor a Parlament előtt felvonják a nemzeti lobogót, majd a téren egész napos családi program keretében világzenei koncertek, az ’56-os eseményeket megidéző képkiállítás és olvasóliget várja az érdeklődőket.

A Kossuth téren 16 órakor kezdődik a központi megemlékezés, amelyen beszédet mond Orbán Viktor kormányfő. Az ünnepi műsorban közreműködik a Ghymes zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Szent István Zeneművészeti Gimnázium kórusa is.

A parlamenti pártok és egyéb szervezetek is tartanak rendezvényeket. A KDNP nevében Harrach Péter frakcióvezető Galgagyörkön, majd Püspökhatvanban tart beszédet. Az MSZP politikusai az Új köztemető 301-es parcellájában koszorúznak, míg Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője Hajdúszoboszlón szólal fel. A Jobbik délután a Deák téren tart nagygyűlést, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szervezet pedig Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel a Szabad Sajtó útján rendez tüntetést.

A Terror Háza Múzeumban október 16-19-e között az intézmény szaktörténészeinek előadásával rendhagyó történelemórákat tartanak, és október 23-án a múzeum állandó és időszaki kiállításait is ingyen lehet látogatni. A Műegyetemen a forradalomhoz kapcsolódó filmeket – Szabadság, szerelem, Megáll az idő, Mansfeld – vetítenek, és egy különleges nyílt nap keretében a Magyar Állami Operaház is csatlakozik a programokhoz. A Terror Háza mellett az ünnepnapon a Parlamentet is belépő díj és regisztráció nélkül látogathatja mindenki 10 és 15.30 között.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!