Példátlan mértékben árusították ki a magyar vagyont

A magyar gazdaság forráshiánnyal küzd, azaz válságban van, ezt igazolják a tények is – közölte Latorcai János, országgyűlési képviselő kedden, az V. kerületi KDNP-fórumán, az aktuális gazdasági helyzetről tartott előadásában. A szakpolitikus szerint a magyar gazdaság legneuralgikusabb pontja, hogy nem tudunk elég foglalkoztatottat biztosítani. Rámutatott arra is, hogy jövőre 10,7 százalékos reálbércsökkenés várható, és hetente 400–500 millió euróra lesz szükségünk ahhoz, hogy Magyarországot finanszírozni lehessen. A KDNP részt vesz csütörtökön a gazdasági csúcson, de nem számítunk áttörésre - közölte Latorcai János.

- Folyamatos a hiány, évek óta nő az adósságállomány, melynek törlesztése óriási pénzösszegeket vesz el a magyar társadalomtól. A magyar gazdaság forráshiánnyal küzd, azaz válságban van, ezt igazolják a tények is – közölte Latorcai János, országgyűlési képviselő (KDNP) kedden, az V. kerületi KDNP-fórumán, az aktuális gazdasági helyzetről tartott előadásában. Hozzátette: minderre jött rá az Egyesült Államokból a pénzpiaci válság.

Hatalmas a költségvetési hiány, melynek oka szerinte hogy kettős hiány szorításában éltünk: egyrészt nagy volt az államháztartási hiány, másrészt negatív volt a külkereskedelmi forgalmunk eredménye is. A politikus szerint mindez nem csoda, az egész egy elhibázott privatizációs stratégia eredménye, ami az elmúlt 10 évben folyt Magyarországon. Ennek következtében a kereskedelmi és szolgáltató szektor nagy része külföldi multik kezébe került, akiknél lassan keresni kell a magyar termékeket. Latorcai János úgy vélte: példátlan mértékben árusították ki a magyar vagyont az elmúlt 18 évben. Ellenpéldaként említette: a franciák a villamos szektoruknak csak 8 százalékát nyitották meg, míg a gázpiacot egyáltalán nem.

A szakpolitikus szerint a magyar gazdaság legneuralgikusabb pontja, legnagyobb betegsége, hogy nem tudunk elég foglalkoztatottat biztosítani. Ma Magyarországon 3,9 millió a foglalkoztatottak száma, ebből 2,7 millió fő fizet csak nyugdíjjárulékot. Friss statisztikák szerint 2050-ig a nyugdíjas állomány 20 százaléka veszítheti el azt a lehetőséget, hogy egyáltalán, jelen értékben 30 ezer forintos nyugdíjat kapjon – közölte a képviselő. Jövőre minimum 50 ezer munkahely szűnhet meg, de az Economist szerint ennél rosszabb a helyzet, így kb. 3,8 millió foglalkoztatottal kalkulálhatunk jövőre, miközben 5,2 millióra lenne szükség.

Latorcai János szólt arról is, hogy nem tudtuk lenyomni az inflációt sem, az új cél a  költségvetésben 4,5 százalék, míg egyes kutatóintézetek szerint ez a 6 százalékot is elérheti. Magyarországon a szegénység óriási, Ferge Zuzsa szerint a létminimum alatt, vagy környékén élők száma elérte a 3 millió főt és lényegében nincs középosztály. A magyar társadalom ebből a szempontból is teljesen kettészakadt - fogalmazott a politikus. Úgy véli: a magyar gazdaság is kettészakadt, vannak a nagytermelő multik, és az elhanyagolt, sokkal rosszabb feltételekkel küzdő kis és középvállalkozások. Más országok, akik ki akarnak jönni a bajból gazdaságélénkítésbe kezdtek és az első szempontok között szerepelt náluk a kis és középvállalkozások fejlesztése – mondta Latorcai János. Magyarországon 2000-ben erre 5,3 milliárd jutott, míg 2007-ben mindössze 3,6 milliárd. Miközben ennek a vállalkozói rétegnek kellene kihúzni Magyarországot a bajból, mert ők a fő foglalkoztatók, a kb. 1 millió ilyen típusú vállalkozás 2,7 millió főt foglalkoztat, míg a multik csak 0,5 milliót – mutatott rá a képviselő.

– Az eddig felsoroltak miatt Magyarországon jövőre mínusz 1 százalékos gazdasági visszaesést terveznek, míg 2003-ben még 4 százalék feletti növekedés jellemezte a magyar gazdaságot. A velünk csatlakozó országokban, Szlovákiában 10,4, Csehországban 6,6, míg Romániában 6,2 százalék volt a gazdasági növekedés mértéke – mutatott rá a szomorú jelenre Latorcai János.

A legfontosab az lenne, hogy az ország önbizalmát visszanyerje, erre azonban ez a kormány nem képes. Herényi Károly mostani nyilatkozatait hallva azonban ne legyen kétségünk, hogy 2010-ig ki fogja tölteni a hivatalát ez a kormány - jelentette ki a képviselő. Hozzátette: komoly társadalmi párbeszédet kellene kezdeményezni és létre kellene hozni egy társadalmi megállapodást. Óriási probléma szerinte, hogy a kormánynak nincs egyértelmű, középtávú stratégiája. Olyan költségvetést csináltak, amelynek nincsenek hatástanulmányai. Rámutatott arra is, hogy jövőre 10,7 százalékos reálbércsökkenés várható, és hetente 400-500 millió euróra lesz szükségünk ahhoz, hogy Magyarországot finanszírozni lehessen. A KDNP részt vesz csütörtökön a gazdasági csúcson, de nem számítunk áttörésre - közölte Latorcai János.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!