A politika csak a lehetőségeket teremtheti meg

A politika csak egy eszközzel rendelkezik, a lehetőségek megteremtésével, hogy akik szándékoznak gyermeket vállalni, megtehessék. Az eredményt illetően nem merek jósolni. Minden lehet, de semmi nem biztos. A történelem arra tanít minket, hogy léteznek váratlan fordulatok. Egy biztos, nekünk meg kell tenni minden tőlünk telhetőt – mondta a kdnp.hu-nak a demográfiai helyzettel és a családi adókedvezmény kiterjesztésével kapcsolatosan Harrach Péter frakcióvezető.

Három évtizede folyamatosan csökken a magyar népesség. Hogyan lehet ezt a folyamatot megfordítani és – nem mellesleg – mennyi idő kell ahhoz, hogy eredményeket lássunk?

Valóban 81-ben érte el a születésszám csökkenése azt a mértéket, amikor a halálozási szám alá ment, de a csökkenés jóval előbb kezdődött. Ma a folyamatot gyorsítja az a szemléletváltás, ami a nők egy részénél a gyermektelen életforma kifejezett szándékát, másoknál a karrierépítés elsőbbségét, vagy az elköteleződéstől való félelmet eredményezi. A politika csak egy eszközzel rendelkezik, a lehetőségek megteremtésével, hogy akik szándékoznak gyermeket vállalni, megtehessék. Az eredményt illetően nem merek jósolni. Minden lehet, de semmi nem biztos. A történelem arra tanít minket, hogy léteznek váratlan fordulatok. Egy biztos, nekünk meg kell tenni minden tőlünk telhetőt.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Huntingtont idézte, miszerint kulturális váltás szükséges a nyugati civilizációban ahhoz, hogy a népesedési trend megforduljon, és ne vezessen el egy megfordíthatatlan állapotig. Melyek ennek a „kulturális mutációnak” az ismérvei?

Szemlélet- és életformaváltás. Életpártiság, gyermekszeretet, önzetlenség, bátor elköteleződés, bizalom a Gondviselésben és a társamban.

A kormány legutóbbi döntésében megvalósult a KDNP családi adókedvezmény kiterjesztésére irányuló kezdeményezése. Van-e még tervük a kereszténydemokratáknak, amivel a családokat, ezzel együtt Magyarország demográfiai gondjainak megoldását segítenék?

Minden eddigi intézkedésben benne voltunk, de természetesen van saját családpolitikai programunk. Ez tetten érhető a kereszténydemokrata vezetésű államtitkárságok működésében, a szövetségen belüli kezdeményezéseinkben és a terveinkben. Néhány példa: maga a családi adózás gondolata, a munkahelyvédelmi akcióterv családi vonatkozásai, családi csődvédelem, demográfiai és életvédelmi munkacsoport... Magam szorgalmazom a fiatal házasok számára a bérlakásépítést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!