Rétvári Bence: könnyebb lesz elítélni az uzsorásokat

A közigazgatási államtitkár arra számít, hogy megnő azoknak az uzsora-bűncselekmény elkövetőknek a száma, akiket felelősségre lehet vonni. Korábban a bűnözők sokszor úgy bújtak ki a felelősségre vonás alól, hogy a tevékenység üzletszerűségét vagy a nélkülözést, mint cselekedetük következményét vitatták. Mostantól már egy cselekmény után is felelősségre vonható lesz az uzsorás, nem kell bizonyítani, hogy haszonszerzésre törekszik - fejtette ki Rétvári Bence.

Az Országgyűlés hétfőn a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a független képviselők támogatásával úgy döntött, hogy az egyszeri uzsorázást is büntethetővé teszi. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatának elfogadásával a parlament úgy módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.),hogy az uzsora-bűncselekmény tényállási elemei közül kivette az üzletszerűséget, így - a törvény kihirdetését követő nyolcadik naptól - már az is három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki akár egyetlen alkalommal olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely annak kötelezettjét súlyos nélkülözésnek teszi ki. Az üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekményt a jövőben akár öt évvel is büntethetik. A jogszabályváltozás ugyanakkor engedményt is megfogalmaz: korlátlanul enyhítheti a bíróság annak a büntetését, aki a bűncselekményt maga jelenti a hatóságnak, és feltárja az elkövetés körülményeit.

Rétvári Bence elmondta, hogy az előző évek jogalkalmazói tapasztalata az volt, hogy a bűnözők sokszor úgy bújtak ki a felelősségre vonás alól, hogy a tevékenység üzletszerűségét vagy a nélkülözést, mint cselekedetük következményét vitatták, és azt nem tudta a rendőrség és az ügyészség sem kellően bizonyítani. Az államtitkár kiemelte: az üzletszerűség csak minősítő körülményként szerepel az elfogadott jogszabályban, és elegendő lesz azt bizonyítani, az uzsora bűncselekmény alkalmas arra, hogy nélkülözésnek tegye ki az érintettet. Ennek eldöntésére adott esetben a bíróság lesz hivatott, amely megvizsgálja az áldozat életkörülményeit, és ha az óriási kamatok, vagy az, hogy valaki egy tárgyat, élelmet többszörös áron ad el, alkalmas arra, hogy megélhetését veszélyeztesse, akkor ez a bűncselekmény már fennáll.

Az államtitkár hozzátette: ezeknél az eseteknél elsősorban a szóbeliség a jellemző, maximum egy kockás füzetbe jegyzik fel a felek ezeket az ügyleteket.

A kereszténydemokrata politikus arra a szociológusok által hangoztatott felvetésre, hogy a döntés a pénzhiányt nem oldja meg, legfeljebb néhány tucat embert megfélemlít, azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az ország egyes részein bűnözői hálózatok abból éljenek, hogy az emberek nyomorát, kiszolgáltatottságát használják ki. Ez a törvény a megfélemlítésben élőknek kíván segíteni azzal, hogy a leginkább rászorultakon nyerészkedőket vonja büntetőjogi felelősségre.

Rámutatott: az előterjesztéshez képest a parlamenti vitában annyit változott a jogszabály, hogy a nyomozó hatóságnak nem kell bizonyítania a sértett tényleges súlyos nélkülözését. Elegendő, ha az uzsorás cselekménye alkalmas a rászorult személy súlyos nélkülözésének kiváltására.

A kormány a javaslat sürgős kihirdetését kérte, hogy minél hamarabb alkalmazni lehessen.

 

ORFK: a törvénymódosítással hatékonyabb lehet az uzsora-bűncselekmények felderítése

A rendőrség szerint az uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatos törvénymódosítás növelheti a felderítés hatékonyságát, a törvényi szigor kellően visszatartó lehet az elkövetőkkel szemben.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, miután az Országgyűlés előző nap kétharmados többséggel elfogadta az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, azt mondta: a felderítés hatékonyságát már az is növelheti, hogy korlátlanul enyhíthető azoknak a büntetése, akik még azelőtt felfedik a bűncselekményt, hogy arról a hatóság tudomást szerezne.

A várható bejelentések vagy feljelentések miatti ügyszámemelkedésre a rendőri szervek időben felkészültek - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve, hogy az országos rendőrfőkapitány döntésére már szeptemberben létrehoztak egy több évtizedes nyomozói tapasztalattal rendelkező rendőrökből álló csoportot, amely külön módszertani útmutatót dolgozott ki a rendőri szervek számára.

Az útmutató az uzsora-bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozási-büntetőeljárási tapasztalatokat összegzi és a bizonyításra vonatkozóan specialitásokat, nyomozástaktikai ajánlásokat tartalmaz - fűzte hozzá a dandártábornok.

Az ORFK szóvivője szerint kellően visszatartó erejű lehet az elkövetőkkel szemben az, hogy az uzsora-bűncselekmény alapesetének tényállási elemei közül az üzletszerű elkövetési módot a jövőben minősítő körülményként határozzák meg, így az egyszeri elkövetés is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető majd, és a büntetés öt év is lehet, ha ezt a bűncselekményt bűnszövetségben, illetve üzletszerűen követik el.

Garamvölgyi László elmondta: jelenleg országosan 150 nyomozás van folyamatban uzsora-bűncselekmények miatt, a sértettek száma megközelíti a 800-at. Jelenleg 170 gyanúsítottal szemben folyik eljárás, közülük 90-en előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak.

Vas és Veszprém megye kivételével valamennyi megyei rendőr-főkapitányságon folyik nyomozás, a legtöbb, 46 ilyen ügy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 32 esetben folyik eljárás.

Az Országgyűlés hétfőn 303 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadta el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló javaslatot, és arról is döntött, hogy annak sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. A parlament Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatának elfogadásával a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a független képviselők támogatásával döntött úgy, hogy az egyszeri uzsorázást is büntethetővé teszi.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első napján, az úgynevezett országvédelmi akcióterv egyik elemeként jelentette be, hogy a kormány keményebb fellépést tervez, zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorások ellen.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!