Sajátosan értelmezik Gyurcsányék a döntést

A mentelmi bizottság elnöke elutasította Gyurcsány Ferenc kérését, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyeket az ügyészség küldött a testületnek a Sukoró-ügyben, valamint a zárt bizottsági ülések jegyzőkönyveit. Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke válaszlevelében azt írta, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozására nem kapott felhatalmazást a legfőbb ügyésztől, a vádhatóság kizárólag azért küldte meg azokat a bizottságnak, hogy a testület elkészíthesse határozati javaslatát.

Rubovszky György emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc a bizottság irodájában megtekinthette az ügyészségi iratokat.  

A KDNP-s politikus a mentelmi ügyet tárgyaló bizottsági ülések jegyzőkönyveinek kiadását arra hivatkozva utasította el, hogy a házszabály szerint az érintett képviselő a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló döntéshozatalkor nem lehet jelen. „A zárt ülésről készült jegyzőkönyvet ennek megfelelően nem nyilvánosként kezeljük” – fogalmazott a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy eljárása megfelel a bizottság húszéves gyakorlatának. Mint írta, így látja biztosítottnak, hogy az általa vezetett testület továbbra is külső befolyástól mentesen láthassa el feladatát.  

Kitért arra is, a volt miniszterelnök nem élt azzal a lehetőséggel, hogy felszólaljon a mentelmi bizottság ülésén. 

Gyurcsány Ferenc titkársága sajátosan értelmezve „árulkodónak” nevezte Rubovszky György sorait, szerintük a „döntés azt üzeni a közvéleménynek, hogy a legfőbb ügyésznek és a mentelmi bizottság elnökének közös takargatnivalója van: az úgynevezett »bizonyítékok« nem állják ki a nyilvánosság próbáját, Polt Péter vádjai tarthatatlanok”.

Az Országgyűlés – a szakbizottság javaslatára – szeptember 12-én függesztette fel a volt kormányfő mentelmi jogát. A politikus ezt megelőzően, amikor szeptember 1-jén megtekintette az ügyészség által a parlament mentelmi bizottságának megküldött iratokat, azt mondta: a dokumentumok nem igazolják a legfőbb ügyész gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el, sőt az ellenkezőjét támasztják alá.  

Gyurcsány Ferencet október 3-án hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség. A vádhatóság álláspontja szerint a volt miniszterelnök a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!