Segíteni kell az autizmussal élők társadalmi elfogadását

Segíteni kell az autizmussal élők társadalmi elfogadását – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszus (Autism-Europe International Congress) „nulladik napján”, Budapesten, a Centrál Színházban. Utalt arra, hogy az autisták minden percben törődést, odafigyelést igényelnek, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) által szervezett rendezvényen.

 A hivatalosan csütörtökön kezdődő kongresszus felhívja a figyelmet arra a hallatlan munkára, felelősségre és feladatra, amelyet az autizmus jelent mindannyiunk számára, valamint bizonyítja azt is, hogy Közép-Európában nagyszerű szakemberek és a rászorulókért tenni akaró emberek vannak – mondta. Soltész Miklós szerint a résztvevők a mindennapi életükben használni tudják az előadásokon hallottakat és a kongresszusról készülő szakmai anyagot.

Az autista emberekhez nehéz közel kerülni, de csodákra képesek ha szeretettel, odafigyeléssel fordulunk hozzájuk – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány az AOSZ-szal közösen 800 millió forintos projekttel próbálja javítani az autisták és hozzátartozóik életminőségét, valamint 1,2 milliárd forintos pályázatot írtak ki a megváltozott munkaképességű emberek, köztük is kiemelten az autisták foglalkoztatásának elősegítésére. Évről évre növekszik a kiegészítő támogatásra pályázó szakmai szervezetek száma – tette hozzá.

Szilvásy Zsuzsanna, az autistákkal és családjaikkal foglalkozó nemzetközi szervezet, az Autism-Europe elnöke azt mondta, a következő négy napban Budapest az autizmus fővárosává válik. Jelezte, a szervezéskor arra törekedtek, hogy minél több szülő vehessen részt a kongresszuson.

Farkas Edit, az FSZK ügyvezetőjének szavai szerint évek óta azon dolgoznak, hogy a magyarországi ellátórendszer minél teljesebbé és minél inkább elérhetővé váljon a családok és az autizmussal élők számára. Ezt szolgálja a februárban elindított, 8 pont elnevezésű projekt is. További segítséget jelent majd az az országos autista központ, amely 2015 áprilisában jön létre – mondta.

Az autizmus becslések szerint a világon 67 millió, Magyarországon 100 ezer embert érint. A szombatig tartó kongresszuson 29 ország szakemberei ismertetik legújabb kutatási eredményeiket. Az Autism-Europe szervezet először tartja Közép-Európában kongresszusát, amelyet háromévente rendeznek meg - a szakmai eszmecserén túl - figyelemfelkeltő céllal. A konferenciára 73 országból 1050-en jelentkeztek. A program fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a szakmai konferenciát Mária dán hercegné nyitja meg csütörtökön. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!