Surján László az Európai Bizottság megszüntetése mellett érvelt

Az Európai Bizottság megszüntetése mellett érvelt Surján László, az Európai Parlament magyar alelnöke Bécsben, az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. A kereszténydemokrata politikus kifejtette: az EU-nak a bizottságból, a parlamentből és a tanácsból álló politikai struktúrája kezdetben jól működött, amíg annak egyfajta motorra volt szüksége. Az unió Lisszaboni Szerződéséből következő változások nyomán azonban a bizottság hosszú távon szükségtelenné válik.

„Azt hiszem, hogy az Európai Unió bizottsága hosszú távon felesleges” – idézte az APA Surján Lászlót, aki Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnök és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár oldalán egy pódiumbeszélgetésen vett részt Bécsben, az Osztrák Tudományos Akadémia és a bécsi magyar nagykövetség szervezésében.

Surján László szerint az EU-nak a bizottságból, a parlamentből és a tanácsból álló politikai struktúrája kezdetben jól működött, amíg annak egyfajta motorra volt szüksége. Az unió Lisszaboni Szerződéséből következő változások nyomán azonban a bizottság hosszú távon szükségtelenné válik.

Túl sok ember(ből áll és), túl drága. A tagjai nem állnak politikai ellenőrzés alatt és nem tartoznak felelősséggel, ami így egyértelműen antidemokratikus is – jelentette ki. Az az ostoba elképzelés pedig, hogy ahány tagállam, annyi biztosnak kell lennie, kissé nevetségesé teszi a munkát – fűzte hozzá.

Egy erős Európa tanácsi elnökkel és egy teljes jogú Európai Parlamenttel az unió „láthatóbb, demokratikusabb és olcsóbb lenne” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Abban a vitában, hogy az európai adósságválság után Magyarországnak be kell-e vezetnie a közös európai fizetőeszközt, az EP-alelnök egy referendum lehetőségét vetette fel. Legalábbis ez lehetne az egyik lehetőség – fejtette ki.

Személyesen jónak tartaná, ha országa a lehető leggyorsabban belépne az eurózónába, bár az nagy változások előtt áll. Mivel a feltételek már teljesen mások, és a szuverenitás mértéke is csökkent, ezért úgy hiszem, hogy legalábbis egy új népszavazásra lenne szükségünk, tisztán jogi szempontból – mondta Surján László, hozzátéve: így többé semmilyen kötelezettség nem terhelné Magyarországot az euró-belépéssel kapcsolatos korábbi döntésből következően.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!