A szabad vallásgyakorlás alapvető emberi jog

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség  arra szólította fel az Iráni Iszlám Köztársaságot, hogy tartson tiszteletben minden vallási irányzatot, és haladéktalanul engedje szabadon Yousef Nadarkhani fogva tartott keresztény tiszteletest, biztosítsa testi épségét és garantálja teljes személyi szabadságát. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke arra hívta fel az iráni nagykövet figyelmét, hogy a 21. században minden embert megillet a lelkiismerethez és a szabad vallásgyakorláshoz való alapvető emberi jog.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke az Irán budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte: mostanra mintegy százmillió keresztény szenved üldözést vallása miatt a világon, és az elmúlt tíz évben egymillió keresztény halt meg a hite miatt; tavaly a vallási hovatartozása miatt meggyilkolt emberek 70 százaléka keresztény volt.

A KDNP országgyűlési képviselője hozzátette: a 35 éves, kétgyermekes családapát először 2006-ban azért zárták börtönbe, mert áttért a keresztény hitre. Mint elmondta, az iráni legfelsőbb bíróság által jóváhagyott halálos ítélet ellen felemelte szavát a brit külügyminisztérium, szeptember 29-én a Fehér Ház is kiadott hasonló nyilatkozatot. 

A KDNP ifjúsági szervezete egy petíciót is megfogalmazott, amelyben az áll, az IKSZ megdöbbenéssel értesült arról, hogy az iráni köztársaságban büntetőeljárás folyik a keresztény hitét megvalló tiszteletes ellen. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a huszonegyedik században még mindig lehetséges a keresztény emberek hátrányos megkülönböztetése, illetve egyes helyeken folyamatos zaklatások érik a keresztényeket, vagy tiltják a keresztény hitre történő áttérést. 

„Meggyőződésünk, hogy az emberi jogok megbecsülése, a vallási meggyőződés tiszteletben tartása minden világvallás híve számára követendő, így értetlenül állunk az Irán eljárása előtt” – hangsúlyozták. Rámutattak: a huszonegyedik század csakis akkor lehet az emberiségre köszöntő béke időszaka, ha a világ minden táján elfogadják az alapvető emberi jogokat, köztük a vallásszabadsághoz fűződő alapvető jogot is.  

Az ügyben Rétvári Bence, a KDNP alelnöke levélben az iráni nagykövethez fordult. Az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban az áll: komoly aggodalommal tölti el, hogy egy magát kereszténynek valló lelkészt Yousef Nadarkhanit a hite miatt bíróság elé állítottak és e meggyőződése miatt halálbüntetés fenyegeti. „Európai politikusként úgy gondolom, hogy a 21. században minden embert megillet a lelkiismerethez és a szabad vallásgyakorláshoz való alapvető emberi jog” – írta Rétvári Bence, tájékoztatást kérve a nagykövettől az ügy aktuális helyzetéről.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!