Szabálytalanságok a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat utalásainál + videó

Indokolatlan és aránytalan kifizetésekre bukkant a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) restaurálás címén történt utalásai között az Országgyűlésnek az elmúlt 8 év kulturális visszaéléseit vizsgáló albizottsága. Pálffy István, a testület kereszténydemokrata tagja sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum - a KÖSZ alvállalkozójaként - 87,5 millió forintot fizetett ki restaurálási és régészeti munkálatokra, amelyek szakértők szerint 30 millió forintból elvégezhetők. Ezt az értékaránytalanságot, és a kifizetett összeg sorsát vizsgálni kell.

Olyan teljesítés nélküli és feladatmegjelölés nélküli szerződések másolatai is előkerültek, amelyek, ha az eredeti példányuk is így néz ki, büntetőfeljelentést vonnak maguk után. Hozzátette: az is kiderült, hogy a KÖSZ-től a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került leletanyag olyan állapotban van, ami további restaurálási munkákat igényel. A KDNP-s politikus állítása alátámasztására Pest megyéből előkerült és restaurált régészeti leleteket is bemutatott, mint elmondta, a KÖSZ megrendelésére végzett munkáknál még az alapvető mosást sem végezték el a leleteken, azokon föld és mindenféle szennyeződés van, s a leltározás is szakszerűtlenül zajlott. Hangsúlyozta: ezeknek a tárgyaknak a további restaurálása jelentős költségeket jelenthet; ezt a nemzeti múzeumnál a közeljövőben felmérik.
   
Pálffy István elmondta: az is kiderült, hogy 45 millió forint megmaradt a Magyar Nemzeti Múzeumnál az ásatásokra elkülönített forrásokból, ami visszakerül a KÖSZ jogutódjához, a Nemzeti Örökségvédelmi Központhoz. Kiemelte: az albizottság pénteki ülésén a Magyar Nemzeti Múzeum által végzett munkákat vizsgálta. Hozzátette: feltételezhető, hogy máshol is történtek szabálytalanságok, amiket a későbbiekben szintén vizsgálni kívánnak.

Gulyás Dénes a testület fideszes elnöke megjegyezte: a KÖSZ-nek - 2007-es létrehozása óta - az előző kormány mintegy 20 milliárd forintot fizetett ki. Megjegyezte, a bizottsági üléseken Hiller István korábbi kulturális miniszter eddig még egyszer sem jelent meg, reméli, hogy a jövőben ez a gyakorlat megváltozik.
   
A sajtótájékoztatón a fideszes politikus bejelentette, hogy egyéb elfoglaltságai miatt az elnöki teendőket Menczer Erzsébetnek (Fidesz) kívánja átadni, s a jövőben tagként folytatná albizottsági munkáját. Menczer Erzsébet szerint amire pénteken fény derült, az csak a jéghegy csúcsa, a KÖSZ ügyeiben számos ülés tartanak majd. Az albizottság foglalkozni kíván még a Magyar Televízió székházának eladási botrányával, a BKV Orczy kertben való tulajdonszerzési jogával és az Erkel Színház bezárásával.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!