A szaktárca csökkentené a tanárok kiszolgáltatottságát

Az oktatási kormányzat visszaállítaná a kétszakos tanárképzést – jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár. A kereszténydemokrata szakpolitikus, aki a nap vendége volt, arról is beszámolt: valószínűleg a nyári törvényhozási szünet után benyújtják a parlamentnek a közoktatási törvény tervezetét. Új nemzeti alaptanterv is készül, amelyben hangsúlyosabb szerepet kap majd a művészeti oktatás és a testnevelés.

Készül az új nemzeti alaptanterv, amelyben hangsúlyosabb szerepet kap majd a művészeti oktatás és a testnevelés.”

Az oktatási kormányzat visszaállítaná a kétszakos tanárképzést. A kereszténydemokrata szakpolitikus a 180 percben elmondta: a magyar oktatás egészében kitüntetett szerepet szánnak a tanárképzésnek, amely új szerkezetben, új tartalommal indulna el, feltehetően 2013-tól. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a szerkezeti átalakításnak munkaerő-piaci igényeket a nemzeti értékrendet is szolgálnia kell.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint készül az új nemzeti alaptanterv, amelyben hangsúlyosabb szerepet kap majd a művészeti oktatás és a testnevelés. Emlékeztetett: az elmúlt években mindkét terület háttérbe szorult, az alsó tagozaton a jövőben valószínűsíthetően minden nap lesz művészeti óra. Az intézkedés célja, nemcsak a műveltségi ismeretek gyarapítása, a diákok esztétikai érzékének fejlesztése, de mint mondta: tudományosan kimutatott tény, hogy a művészeti oktatás más tárgyak, például a matematikatanítás eredményességéhez is hozzájárul.

Az iskolabezárásokkal, a tanárok elbocsátásával, határozott idejű szerződéses foglalkoztatásával kapcsolatosan az államtitkár kifejtette: a jelenlegi rendszerben az oktatást irányító miniszter vagy államtitkár egyelőre nem tud érdemben enyhíteni a tanárok kiszolgáltatottságán, mert gyakorlatilag az önkormányzatok intézik az iskolák dolgait, ám az új törvényben egyértelművé teszik majd, hogy csak a pedagógus életpályamodell alapján lehet a pedagógusokat alkalmazni. A modell ideális esetben a törvénnyel egy időben léphet életbe, és az államtitkárság azt javasolja, hogy legkésőbb 2013 szeptemberétől induljon el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!