Szerdai ülésén tárgyal a kormány a vatikáni szerződés aláírt módosításáról

Szerdai ülésén tárgyalja a kormány a vatikáni szerződés közelmúltbeli módosításának aláírt szövegét, és ha jóváhagyja, benyújtják azt a parlamentnek – mondta Semjén Zsolt a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatójára reagálva az MTI kérdésére. A Demokratikus Koalíció (DK) azt követelte, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a vatikáni szerződés októberben aláírt módosításának szövegét.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője úgy fogalmazott, hogy a kormány „titkos körülmények között” módosította szerződést, és elfogadhatatlannak tartják, hogy annak tartalmát nem ismeri az ország. Erős a gyanú, hogy „itt a vatikáni mutyi”, és a DK nem szeretné, ha a „vatileaks-iratokból” derülne ki, hogy mit művelt a kormány – mondta.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese egy más témában tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: ez a felvetés megint Gyurcsány Ferenc beteges egyházellenességéből és tájékozatlanságából adódik. Az elsőt nem kívánta kommentálni, a másikra úgy reflektált: semmiféle titkosságról nincs szó.

A nemzetközi szerződésekről szóló jogszabályok szerint a felek megtárgyalják az esetleges változtatásokat, ezt követően megtörténik az aláírás, amit október 21-én az Országházban a kormány részéről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Szentszék részéről pedig Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius megtett. Majd ezután a kormány áttekinti az aláírt szöveget, benyújtja azt az Országgyűlésnek, és akkortól válik nyilvánossá a parlament honlapján.

Az aláírt megállapodást szerdai ülésén tárgyalja a kormány, és ha jóváhagyják, benyújtják azt az Országgyűlésnek – jelezte. Gyurcsány Ferenc, amikor rászánja magát és felmegy a honlapra, ott meg fogja találni a teljes szöveget, és mint Semjén Zsolt mondta, „reméli, hogy megérti annak tartalmát”.

Semjén Zsolt leszögezte: akkor jártak volna el jogszabálysértő módon, ha az aláírt megállapodás szövegét a benyújtás előtt bárkinek kiadják.

A Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti korábbi, 1997-es megállapodásának módosítása szerint az államival azonos módon biztosítják a katolikus egyházi intézmények finanszírozását. Semjén Zsolt az ünnepélyes aláírás után kiemelte: a megállapodás kitér az adó egy százalékának a kérdésére, a katolikus felsőoktatás és a közgyűjtemények helyzetére. Emellett rendezik a római Pápai Magyar Intézet régóta húzódó ügyét is – közölte.

Az egyházi diplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes már az eseményen jelezte: a nemzetközi megállapodást törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek, teljes egészében akkor lesz megismerhető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!