Szerdára már csak három megyére adtak ki figyelmeztetést

Szerdára már csak három megyére és csak havazás miatt – hófúvás miatt már nem – adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat. Az ország többi részén nem várható veszélyes időjárási jelenség. Szerda reggelig a Dunántúl nyugati felében és a keleti országrészben fordulhat még elő gyenge hófúvás – írta a meteorológiai szolgálat.

Szerdára már csak három megyére adtak ki figyelmeztetést

A meteorológiai szolgálat kedd kora esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: tovább folytatódik az országos havazás, amelynek súlypontja szerda reggelre az északkeleti országrészre helyeződik át. Addig az országban még 3-10 centiméternyi hó hullhat. Szerdán az éjszakai órákig már csak az ország északkeleti felében valószínű számottevő megmaradó hó. Ebből általában legfeljebb 5, az északkeleti határ közelében 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki – tették hozzá.

Balesetek, torlódások Pest megyében

Ismét karambolt jelentettek az M0-s autóútról, ezúttal a halásztelki csomópont közeléből. A 4-es főúton és Budakeszi közelében is több jármű csúszott meg a jeges burkolaton – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden kora este az MTI-vel. Korábban Gyál térségében történt két baleset az M0-son.

András Tamás sajtóügyeletes tájékoztatása szerint az M0-s halásztelki csomópontjánál az M1-es autópálya felé vezető oldalon egy tehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze. Senki sem sérült meg, de a környéken lelassult a forgalom.

A 4-es főút albertirsai elágazásánál egy teherautó árokba szaladt. Ott sem sérült meg senki, de a műszaki mentés befejezéséig nehézkes lehet az előrejutás.

Budakeszi és Telki között, a 1103-as úton két személyautó frontálisan ütközött, az egyik kocsi sofőrjét a mentők információja szerint könnyebb sérülésekkel kórházba szállították.

Elsőfokú riasztás van Budapesten

A havazás miatt Budapest területére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú riasztása van érvényben – hívta fel a figyelmet Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) az MTI-hez kedd reggel eljuttatott közleményében. Fél nap alatt átlagosan 9-15 centiméter hó hullott a fővárosban, de éjfélig további tíz centiméter csapadék eshet.

Kisdi Máté, az FKI szóvivője azt írta: az elmúlt 12 órában tizenöt, a havazással összefüggő műszaki mentéshez riasztották a fővárosi tűzoltókat, személyi sérülés nem történt, forgalmi akadályokat szüntettek meg a fővárosi egységek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az M7-es autópályára nem lehet 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel felhajtani, így a teherautóknak Budaörsön, a Tesco áruház parkolójában kell várakozniuk az útzár feloldásáig.

A szóvivő közlése szerint a hajnali üzemkezdéskor minden autóbusz- és villamosjárat elindult, a közterület-fenntartók az éjszakai műszakban a legmagasabb készültségi fokozatban folyamatosan végezték az utak síkosság-mentesítését, így a főutak jelenleg mindenütt járhatóak.

A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, indulás előtt vegyék figyelembe, hogy az erős szél az utakon akár néhány centiméteres lehullott hóból is percek alatt hóakadályt tud emelni, így a hófúvás során keletkező akadályok nem csak a továbbhaladást, de a visszautat is megakadályozhatják, ezért aki elindul, készüljön fel arra, hogy esetleg kerülő úton tudja elérni célját, ezért legyen az átlagosnál több üzemanyag a járműben.

Az ország középső részén vannak fennakadások a vonatközlekedésben

A havazás az ország középső részein, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye vasútvonalain okoz jelentősebb fennakadást, de kedd reggeltől megerősített szolgálat dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében – közölte a Mávinform ügyeletese az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Szolnok állomáson váltóállítási problémák miatt a vonatok átlagosan 30-40, egyes járatok 100-120 perccel hosszabb menetidővel közlekednek, míg Szeged, Békéscsaba, Kecskemét, Kiskunfélegyháza térségében, valamint Délnyugat-Magyarországon, Pécs, Nagykanizsa, Kaposvár, Siófok, Dombóvár térségében átlagosan 10-20 perces késésekre kell számítani.

Kelet- és Északkelet-Magyarországon, Debrecen, Nyíregyháza, Mátészalka, Záhony valamint Miskolc, Füzesabony, Szerencs térségében jelenleg nincs fennakadás a vonatközlekedésben.

A Mávinform közlése szerint hétfő délutántól megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok, éjszaka 300, kedd reggeltől már újabb 600 fő dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, de készenlétben vannak a nagyteljesítményű hóekével felszerelt mozdonyok, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

BKK: minden BKV-járat elindult

Kedd hajnalban minden BKV-járat rendben elindult, csak a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében lehetnek kisebb fennakadások – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a metró-, a hév- és a villamosvonalak jelenleg zavartalanul üzemelnek, a hegyvidéki buszjáratok közlekedésében kisebb fennakadások előfordulhatnak, de minden járat teljes vonalhosszon közlekedik.

A mentők munkájában nincs komolyabb fennakadás

A télies útviszonyok ellenére a mentők mostanáig mindenhová eljutottak, a mentésben nem volt komolyabb fennakadás – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden délelőtt az MTI-nek.

A mentők esetszáma sem több a szokásosnál. Mivel az utakon csak lassabban lehet közlekedni, nem szaporodtak meg a közúti balesetek sem.

Vannak olyan területek, ahol meghosszabbodott a mentők kiérkezési ideje, mivel a nehezen járható utakon lassabban tudtak megközelíteni egy-egy helyszínt, de mostanáig mindenhová eljutottak. A légi mentés időjárási feltételei viszont egyelőre nem mindenhol adottak, de ez az időjárási helyzet függvényében bármikor változhat – mondta Győrfi Pál.

Elakadt autókat szabadítottak ki rendőrök

A rendőrök fél nap alatt országszerte 69 embert és 53 gépjárművet szabadítottak ki a hó fogságából – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd reggel az MTI-vel.

Az összegzés szerint 719 rendőr 296 gépjárművel látott el mentési feladatokat rendkívüli időjárás miatt. Az elmúlt 12 órában a havazással összefüggésben 127 közúti közlekedési baleset történt az ország közútjain, nyolc ember súlyos, huszonhat pedig könnyű sérülést szenvedett.

Kedd hajnalban a Készenléti Rendőrség munkatársai az M1 autópályán egy kisgyermekes családnak segítettek biztonságos helyre jutni, mert autójuk elromlott; érdi rendőrök egy olyan kétgyermekes családnak nyújtottak segítséget, akik autójukkal elakadtak a hóban.

Az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy Fejér, Somogy, Zala, Csongrád, Baranya, Hajdú és Tolna megyében az elrendelt kamionstop - a 7,5 tonnát meghaladó teherjárművek forgalomkorlátozása - visszavonásig érvényben van, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherautók közlekedésének korlátozását - a szlovén hatóságok által elrendelt belépési tilalom miatt továbbra is fenntartják.

A Liszt Ferenc-repülőtéren nincs fennakadás

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadást a havazás sem hétfőn éjjel, sem kedd hajnalban – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója kedden reggel az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta, hogy reggel az 1-es kifutópálya üzemel, a 2-es pályát pedig tisztítják, és várhatóan nap közben is felváltva fogják használni, illetve takarítani a két pályát. A kedd reggeli járatok rendben elindultak és fogadni is tudja az érkező járatokat a repülőtér.

A hóeltakarító személyzete teljes készenlétben van. A radarokon ugyanis az látszik, hogy délelőtt tíz órától újabb havazás kezdődik, ami egész nap folytatódhat, így várhatóan folyamatos tisztításra lesz szükség a repülőtéren – fejtette ki Hardy Mihály.

Hozzátette: az induló utasokat arra kérik, hogy időben induljanak el a repülőtérre, vegyék számításba, hogy Budapesten lelassult a közlekedés.

Nem volt igény a betegszállító honvédségi járműre

Igény hiányában visszavonta a honvédség azt a sebesültszállító járművet, amely Medina térségben állt készenlétben a havazás miatt – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyelete kedd reggel az MTI-t.

A Tolna megyei védelmi bizottság kérésére Medina helyőrségben főként dialíziskezelésre váró betegek szállításra állt készenlétben a helikopter, de igény hiányában kedd reggel 6 órától visszavonták a gép készenlétét – tudatta a szaktárca sajtóügyelete.

Tavaszi ítéletidő Európa több országában

Olaszország északkeleti részébe hétfőn visszatért a tél, a félsziget többi részén zuhog az eső. Romániába az éjjel érkezik az ítéletidő, Ukrajnában és Oroszországban pedig el sem múlt a tél.

Az olasz polgári védelem riasztást rendelt el Venetóban a kritikusnak tartott időjárási helyzet miatt. A riasztás egyelőre kedden 14 óráig érvényes. Padova, Vicenza, Verona, Velence és Treviso területén földcsuszamlástól tartanak a nagy mennyiségű jeges eső miatt.

Az Európát sújtó hideg Friuli-Venezia-Giuliát és Veneto tartományt érte el először. Velencében hétfőn havazott. A vízszint egy méterrel emelkedett, de a tenger még nem öntötte el a várost. Triesztben hétfőn havazás és havas eső váltotta egymást. A városon végigfújó bóra szél erőssége elérte az óránként 120 kilométert. Triesztben kedden zárva tartanak az iskolák.

A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy kedden félóránként induló dízelvonatokkal biztosítja a Trieszt-Velence-Udine összeköttetést. A rossz időben megbénult az Adriai-tengeren fekvő anconai kikötő forgalma is.

Romániában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfő estétől kedden 14 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható Erdély déli peremvidékén és az ezektől délre fekvő területeken. A figyelmeztetés Erdélyben Krassó-Szörény, Hunyad és a székelyföldi Kovászna megyére, valamint Brassó és Szeben megye déli részeire érvényes.

A csapadék elsősorban hó formájában hullik le, és az óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel fújó szél hótorlaszokat képezhet az utakon. A meteorológiai szolgálat kedden a hajnali 4 és a 14 óra közötti időszakra adta ki a narancssárga riasztást Bukarestre és a fővárostól nyugatra eső romániai megyékre. Itt a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Ukrajnának néhány nap kell még, hogy a három napon át tomboló hóvihar után helyreálljon a rend. Kijevben hétfőn az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, mínusz 4-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet. A tömegközlekedés kezd fokozatosan helyreállni, a hétvégén csak metróval lehetett közlekedni. Ukrajna főbb országútjai a hivatalos közlések szerint már járhatók, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében viszont továbbra is még 50 település van elzárva a külvilágtól.

Oroszország európai területének középső részén a havazás és a hófúvás miatt katasztrofálissá vált a helyzet - jelentette hétfőn a Rosszija 24 orosz hírtelevízió. Az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos Brjanszki területtől (megyétől) egészen a Moszkvától északkeletre lévő Kosztromáig, északról dél felé haladva pedig Tvertől Voronyezsig erős szél és havazás jellemzi az időjárást. A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki 13 régióban, így a Kurszki, a Brjanszki, a Vlagyimiri és a Tulai területen (megyében). A hó Moszkvát és környékét is beborította.

Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. A Rosztovi területen (megyében) a Don folyó több mint húsz települést öntött el, közöttük Azovot és Taganrogot. Az Azovi-tenger partvidékén is több száz lakóház került víz alá. Az árvizet ott az erős szél keltette hullámzás okozta. Szaratovban is számítani kell árvízre. Ugyancsak árvízveszély van a szibériai Novoszibirszk környékén. A régióban a hadsereg segítségével robbantják szét a folyókon feltorlódott jeget.

Nagy-Britannia egyes részein még hétfőn is ezrek voltak áram nélkül, miután az országban a hét végén az elmúlt fél évszázad egyik leghevesebb hóesése és hóvihara okozott súlyos ellátási és közlekedési gondokat. A szigetország szinte teljes területét sújtotta a múlt pénteken kezdődött havazás és vihar. Skóciában, Észak-Írországban, Walesben és Angliában százezreknél szűnt meg az áramellátás.

Az Egyesült Államok területére betörő, sarkvidéki eredetű hidegfront miatt hétfőn tucatnyi államban havazott a Közép-Nyugattól a keleti partvidékig húzódó sávban. Mind a 12 érintett államban hóvihart jelző figyelmeztetést adtak ki.

A déli államok közül csak Tennesseeben és Észak-Karolinában havazott, de Texas, Oklahoma, Arkansas és Louisiana nagy részén is fagypont körüli hőmérsékletet mértek.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!