A szobor arra emlékeztet, hogy Magyarország elveszítette önrendelkezését

A budapesti Szabadság térre tervezett emlékmű nem a magyar holokauszt 70. évfordulóján tartott emlékévi események része, attól elkülönült kérdés, az emlékmű annak mementójaként fog állni, hogy Magyarország a területét megszálló német hadsereg bevonulása okán elveszítette önrendelkezését – írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szocialista Steiner Pál írásbeli kérdésére adott válaszában.

A kormányfő helyettese – a parlamenti honlapon közzétett válaszában – jelezte: helyesnek gondolja, hogy a magyarok szembenézzenek a magyar történelem örökségével. „A magyar holokauszt, benne a magyar állam felelőssége és a megszállás eredményeként az ország szuverenitásának elvesztése pedig egyaránt történelmünk megmásíthatatlan tényei” – rögzítette.

Semjén Zsolt közölte, hogy az emlékmű felállításáról nem a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság döntött, a kormány döntése értelmében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt az előterjesztő, a kormányrendelet pedig a megemlékezés időpontjára tekintettel helyezi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások körébe a műemlék létrehozását.

A miniszterelnök-helyettes – az MSZP-s politikusnak az esetleges provokációkat firtató felvetésére – kitért arra: ha akadnának olyanok, akik „a múlt tragédiáit a jelenben politikai hangulatkeltésre használnák”, a magyar állam meg fogja védeni állampolgárait. A korábbi szocialista kormányok voltak azok, akik képtelenek voltak teljesíteni a kormányzat rendfenntartási kötelezettségét – írta, hozzátéve: „az Önök kormányzása során történt meg, hogy náci szervezetek büntetlenül masírozhattak a budai várban, minden érdemi ellenállás nélkül lehetett gárdákat és más félkatonai szervezeteket alakítani”.

A kormány döntése az emlékmű felállításáról segíti a társadalmi párbeszédet, a múlt megismerését és a felelősség feldolgozását - írta a kereszténydemokrata politikus.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!