Szőnyegbombázás

Igazat mondott a miniszterelnök, amikor a szocialista kormány 2010-re beterjesztett költségvetéséről azt állította, hogy nem fűnyíróelvszerűen kurtítanak meg minden egyes területet. Ugyanis az MSZP-SZDSZ-es parlamenti többség által vélhetően elfogadásra kerülő büdzsé megszorításai nem egy elszabadult kerti szerszám, hanem egy szőnyegbombázás pusztításával érnek fel – állítja Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke honlapjának adott szokásos heti interjújában.

A pártelnök szerint „a jelen helyzetnek az az oka, hogy az MSZP–SZDSZ-kormány Medgyessy Péter idején felborította a költségvetési egyensúlyt, és ettől kezdve a neoliberális babona alapján zuhanó pályára állította az országot. Miután felborították a pénzügyi egyensúlyt, megszorításokkal akarták helyreállítani az áhított egyensúlyt. Azonban a hibás gazdaságpolitika következtében olyan mértékben csökkent a GDP – melyhez még hozzáadódott a megszorítások révén csökkenő kereslet –, ami újra felborította a költségvetési egyensúlyt.”

Könnyű belátni: „ha csökken a gazdaság teljesítménye, akkor nem jönnek be a bevételek, nem állítanak elő annyi árut.” Ezen – a szocialista és liberális kormányok – „úgy próbáltak segíteni, hogy újra megszorítást csináltak. De a megszorítások miatt tovább csökkent a belföldi kereslet, tehát csökkent a GDP: csődbe mentek a vállalkozók, az emberek nem vásároltak, és így tovább. Ehhez újabb megszorítást tettek hozzá. Miután most már a negyedik vagy ötödik megszorítást éljük, ennek a végeredménye az, hogy egyre alacsonyabb és alacsonyabb szinten állítják helyre, próbálják meg helyreállítani az egyensúlyt. Azonban ez a folyamat sehová nem vezet, mert pusztán a megszorítások csak további GDP-csökkenést eredményeznek” – teszi hozzá.

Kifejti: ebből a helyzetből egyetlen kitörési mód van: növelni kell a gazdaság teljesítményét. Adókedvezményeket kell biztosítani egyfelől, másfelől pedig állami forrásokkal – mint amilyen például a Széchenyi-terv volt –, ösztönözni a gazdaság növekedését.

Semjén Zsolt emlékeztet rá, hogy a neoliberális dogmát – mely soha sehol semmilyen eredményre nem vezetett – ma már egyes egyedül csak a magyar kormány követi. Szembe megy a nyugat-európai gyakorlattal, ahol gazdaságélénkítés, adócsökkentés irányába mozdultak el, az állam aktívan beavatkozik a gazdasági folyamatokba a gazdaság növekedése érdekében, a nemzeti protekcionizmus alapján. Példaként a nyugat-európai országok vásárlást ösztönző támogatásait említi, s hozzáfűzi: a magyar költségvetés ennek a szöges ellentétét követi. Ezért az a legnagyobb baj a költségvetésben, hogy tovább mélyíti és rontja a folyamatokat.

A KDNP elnöke a 2010-es költségvetést illetően egyértelműen állítja, hogy az a következő év tavaszán magától felborul. Kijelentését megerősítendő kifejti: a tervezet egyetlen száma sem reális, nyilvánvalóan irreálisak a makroszámok, ebből a kifolyólag a költségvetés részletei is irreálisak, ezért legjobb esetben is csak a választásokig tart ki. „A GDP csökkenése ténylegesen 7,6 százalék lesz, ezzel a térségben a legrosszabb Magyarország. A munkanélküliség már most 10 százalék felett van, de egyes elemezések szerint ez felmehet 11-12 százalékra: ezt azonban az ország már nem bírja ki. Az ország válságból való kivezetésének az a kulcseleme, hogy azt az egymillió munkavállalót, akik elvesztek a munka világából a rendszerváltoztatás óta, azokat állami segédlettel oda vissza tudjuk hozni. Egy tízmilliós ország nem bírja ki azt, hogy egymillió ember hiányozzon a munka világából. (…) A hiány egyébként így is 4,1 százalékos lesz, a reálkereset-csökkenés 2,2 százalékos. Ebből a költségvetésből semmi nem épül 2010-ben

Magyarországon. Mint mondja: arra kell számítaniuk, hogy mindenképpen pótköltségvetést kell csinálni.”

A szlovák-magyar kormányfői találkozón történtekről szólva a KDNP elnöke határozottan cáfolta Bajnai Gordon azon állításának valóságtartalmát, hogy az ellenzék felrúgta azt a diplomáciai konszenzust, amit a szlovák-magyar külpolitikában a kormány megvalósítani igyekezett. E kijelentésében a kormányfő egyértelműen Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnökének kijelentésére célzott, amikor is az ellenzéki politikus azt találta mondani, hogy Fico felmosott Bajnaival.

Semjén Zsolt osztja a fideszes politikus véleményét, s hozzáteszi: „nem az a probléma, hogy Bajnaival felmostak, hanem az, hogy a magyar pozíciók zuhanásszerűen romlottak Bajnai tárgyalásai óta. Ugyanis Bajnai aláírt egy olyan papírt, amiben gyakorlatilag feladta a magyar pozíciókat – amire egyébként semmiféle legitimációja és felhatalmazása nem volt.”

„Bajnaiék gyakorlatilag aláírták azt, hogy a törvény az elfogadható, és majd a végrehajtási utasításnál nem fogják érvényesíteni a törvényben foglaltakat. Hát ez elfogadhatatlan. Ha van egy, az emberi jogokat sértő törvény, az nem maradhat hatályban. Nem az a kérdés, vagy nemcsak az a kérdés, hogy annak alapján de facto megbüntetnek-e valakit, hanem önmagában elfogadhatatlan a törvénynek a léte. Ráadásul a szlovákok ígérete a nulla felé közelít, több mint naivitás azt gondolni, hogy egy Fico-Slota-féle társulat bármit be fog tartani – hangsúlyozza a KDNP elnöke.

A teljes interjú itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!