Tartósan tíz százalék alatt az MSZP

A Nézőpont Intézet 2009. augusztusi, a Heti Válasz megrendelésére készült közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 56 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy mégis Bajnai lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annak ellenére, hogy Bajnait mindeközben az emberek 58 százaléka alkalmatlannak tartja, azaz társadalmi támogatottsága alacsony.  A Jobbikkal szimpatizálók aránya június óta csökkent, így az összes megkérdezett körében már csak 5 százalékot ért el a radikális párt.  Bár a megkérdezettek magas aránya látott legalább az elmúlt héten járőröző rendőrt, az emberek összességében mégis a közbiztonság romlását érzékelik.

Gyurcsány Ferenc utóda továbbra sem tudott áttörést elérni a társadalmi bizalom területén. A megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja a válságkezelő miniszterelnöki feladatok ellátására, s csak 26 százalékuk ismeri el tevékenységét. Így a júliusi enyhe javulás (amikor 52 százaléknyira csökkent az elutasítók tábora) nem jelentett trendfordulót. Ennek ellenére környezetvédelmi minisztere, Szabó Imre a nyilvánosság előtt is folytatásra biztatta főnökét. A miniszterelnök számtalanszor hangsúlyozta, hogy „nincsenek politikai ambíciói”, a megkérdezettek 56 százaléka – pártállástól függetlenül – mégis elképzelhetőnek tartja, hogy Szabó vágya teljesül, és az MSZP valóban Bajnaival vág neki 2010-nek.

A Nézőpont Intézet augusztusi kutatásának meglepetése a Jobbik támogatóinak június óta mérhető szignifikáns csökkenése. Az EP-választás után a teljes népesség körében még 9 százalékot mértek, a nyár végére azonban 5 százalékra csökkent a radikális párt híveinek aránya.

Az MSZP támogatottsága tartósan tíz százalék alá csökkent: augusztusban százból nyolcan szimpatizáltak a kormánypárttal.

A miniszterelnök és más vezető szocialista politikusok a június 7-i uniós voksolás óta a közbiztonság erősítésében láttatják az MSZP feltámasztásának lehetőségét. A települési őrségtől a rendőrségi vezetők kamerák előtti irányításán át a milliárdos kiegészítő támogatásig sok mindennel próbálkoztak már a kormánypárt politikusai.

A látszatintézkedések azonban nem jártak sok eredménnyel. Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott utoljára járőröző rendőrrel, a válaszadók 65 százaléka a kutatás hetét jelölte meg, számottevő regionális különbségek nélkül. Csupán 16 százalékuk mondta, hogy „hónapokkal ezelőtt”. Ám hiába magas a rendőri jelenlét érzékelése, ha a megkérdezetteknek csupán 15 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt egy évben javult a közbiztonság, 42 százalékuk szerint viszont romlott. Nem meglepő, hogy az MSZP-szimpatizánsok 53 százaléka inkább azt észleli, „nem változott” a helyzet, a Fidesz támogatóinak pedig 45 százaléka romlást lát. Az idősebbek körében népszerűbb MSZP számára azonban figyelmeztető jel, hogy potenciális szavazórétegük inkább érzi a közbiztonság romlását (a 60 év felettiek 42 százaléka), mint a középkorúak (34 százalék).

 

A Nézőpont Intézet teljes elemzése itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!