A tehetség nem önmagáért van

Minden ember kötelessége, hogy saját tehetségét kibontakoztassa, az őket nevelőknek pedig hozzá kell e segíteniük a fiatalokat ahhoz, hogy talentumaikat szaporítani tudják – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár az Év Talentuma Díj átadó ünnepségén Budapesten. Az államtitkár rámutatott: a díj arra tanít, hogy érdemes járni a tehetség útját, ami az egyénen kívül a közösséget is boldogítja, mert „a tehetség nem önmagáért van”.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a művészet, a sport és a tudomány területén osztják ki ezeket a díjakat.

Utalt arra: művészet nélkül „az élet szürke lenne, lelkünk szögletessé válna”. A művészet nagyon sokrétű, idén pedig egy táncban jeleskedő tehetség kapta a díjat – jegyezte meg.

Megemlítette, hogy a tudomány területén elért eredményekért sokan életüket adták vagy kockáztatták a történelem során, mert ha megállapításaik ellentmondtak a hatalmon lévők eszméinek, előfordult, hogy máglyán végezték életüket. A sok felfedezés után azonban egyre nehezebb új eredményeket elérni a tudományban, a sport eredményei ugyanakkor jól mérhetők – állapította meg.

Sport kategóriában a díjat Makra Noémi, a magyar tornasport nagy ígérete kapta, aki jelenleg a szófiai Európa-bajnokságon vesz részt. Helyette a Torna Klub Békéscsaba Egyesület ügyvezetője vette át a díjat.

Tudomány kategóriában Zsombori Balázs, a pictoverb program feltalálója kapta az elismerést. A 17 éves kitüntetett elmondása szerint találmánya okostelefonokon, táblagépeken alkalmazható képeket alakít hangos mondatokká, programjának így az a missziója, hogy „hangot adjon mindenkinek”, akinek bármiféle beszédkészségbeli betegsége van. Beszámolt arról, hogy megnyerte a 2012-2013. évi ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt, így indulhatott az európai fiatal tudósok versenyén, és 37 országot versenyzői között harmadik lett. Ezután meghívták Brüsszelbe, ahol az EU-s törvényhozóknak mutathatta be a programját, majd részt vehetett a Nobel-díj átadásán Stockholmban.

A harmadik díjazott Fodor Mátyás, aki hétéves korától tagja, jelenleg szólótáncosa a felnőtt Gyenes Néptánc Együttesnek, valamint szerepelt a Duna Televízió Fölszállott a páva című hagyományőrző műsorában.

A díjakat a bírálóbizottság tagjai, Hoffmann Rózsa, Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Gubik Petra színész, a Sugarloaf zenekar énekese, Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere adta át.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!