Tiszteletben kell tartani a közösségi jogokat

Egy demokratikus Ukrajnának tiszteletben kell tartania a közösségi jogokat, legyen szó például a magyar kisebbség közösségi jogairól – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pozsonyban, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán, a Globsecen. Ha Kijev ezt nem teszi, „legitim okunk van aggódni” a jövő Ukrajnájának demokratikus karakteréről – jelentette ki a kormányfő, akit a Kárpátalján élő magyarokról szóló szombati szavaival kapcsolatban kérdezett a beszélgetés moderátora.

Arra, hogy milyen közösségi jogokra gondol, Orbán Viktor azt felelte: az Ukrajnában élő magyarok fogják meghatározni maguknak, milyen jogi intézményekkel szeretnének rendelkezni.

A panelbeszélgetésen részt vevő Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki a napokban úgy nyilatkozott, hogy Orbán szavait a magyar autonómiáról nem voltak szerencsések, most így fogalmazott a magyar kormányfő felszólalása után: ez így jobb volt.

Katonai természetű, közlekedési és szállítási, valamint energiabiztonsági garanciákra van szüksége Közép-Európának – jelentette ki Orbán Viktor a fórumon. A katonai természetű biztonsági garancia fő támasza a NATO-tagság, de regionális katonai együttműködésre is szükség van, és ennek jegyében 2016-ra meg is alakulhat a közép-európai harccsoport – mondta a kormányfő a visegrádi tagállamok miniszterelnökeinek részvételével rendezett panelbeszélgetésen. A közlekedési és szállítási garanciákkal kapcsolatban szükségesnek nevezte a határ menti együttműködést, valamint az észak–déli közlekedési folyosó kiépítését. Orbán Viktor fontosnak nevezte emellett az energiabiztonság garanciáját, szorgalmazva az észak–déli irányú energetikai infrastruktúra fejlesztését. Jelezte egyúttal, hogy az energiabiztonsági garancia részének tartja a nukleáris energia elfogadtatását is, valamint hozzátette: ugyancsak fontosnak tartja, hogy a palagáz-kitermelés lehetőségét ne korlátozzák.

Ugyanezen a fórumon szerdán Martonyi János külügyminiszter arról beszélt, átfogó politikai megoldásra van szükség Ukrajna ügyében, mivel a válságot nem lehet fegyverekkel eldönteni. A magyar diplomácia vezetője a zárt ajtók mögött tartott panelbeszélgetésen elhangzottakat összegezve a sajtó képviselői előtt kijelentette: partnereivel egyetértettek abban, hogy az ukrajnai események gyökeresen új biztonságpolitikai helyzetet jelentenek, továbbá abban is, hogy jelenleg az a legfontosabb, hogy legyen párbeszéd a felek között. „Ez a párbeszéd már meg is indult” – mutatott rá Martonyi, utalva a Kijevben szerdán megkezdődött kerekasztal-tárgyalásra.

A Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) által 2005 óta minden évben Pozsonyban megrendezett Globsec Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fóruma. Az idei a kilencedik hasonló rendezvény, és annak központi témája az ukrajnai helyzet.

Ismert, korábban az új parlamenti ciklusban először ülésező nemzetbiztonsági bizottság tagjait is tájékoztatták az ukrajnai helyzetről többek között a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviselői.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!