Több mint egy kilométeres gyászmenet kísérte Habsburg Ottót

Végső nyugalomra helyezték Bécsben Habsburg Ottót.  Az egykori trónörökös temetése előtt a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mutattak be gyászmisét az elhunytért mintegy ezer fős gyászoló tömeg, köztük európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi politikusok, a horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes jelenlétében.

A koporsót ünnepélyes menetben kísérték a Szent István székesegyházból a belvároson át Kapucinus templomba. A gyászoló tömeg több mint egy kilométer hosszú menetet alkotott. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt. Mögöttük a Stephansdomban bemutatott gyászmise mintegy ezer résztvevője kísérte a család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót: családtagok, volt és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi állami vezetők és más politikusok, valamint lovagrendek és hagyományőrző egyesületek díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő tagjai.

Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartás része volt az úgynevezett „kopogtatási ceremónia”. Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: „nem ismerjük”. Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a „Ki  kér bebocsátást?” kérdésre azt a választ kapták: „Ottó, egy halandó, bűnös ember”".

Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is.   

Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben.   

A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és ezen a héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik el. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!