Továbbra is politikai természetűek a Magyarországgal szemben megfogalmazott vádak

Továbbra sem jogi, hanem politikai természetűek, a vádak  az EU részéről,  a korábban megfogalmazott technikai problémákat ugyanis a magyar parlament már megoldotta – jelentette ki Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata parlamenti államtitkár a közszolgálati televízió reggeli műsorában.

Szorosabb felügyelet alá helyezné a tagállamok igazságszolgáltatási rendszerét egy készülő uniós koncepció. A Magyar Nemzet értesülése szerint erre részben a hazánkkal kapcsolatos (vélhetően a negyedik alkotmánymódosítás generálta) viták miatt kerülhet sor. Viviane Reding  igazságügyekért felelős uniós biztos a hírek szerint szerdán mutatja be az új igazságszolgáltatási koncepciót, amelyben igazságügyi eredménytábla létrehozását javasolja. A terület teljesítményével és függetlenségével összefüggésben pedig a tagállamok egyfajta politikai felelősséggel tartoznának az uniónak.

A KIM parlamenti államtitkára szerint az országok jogállamiságát vizsgálni hivatott testület biztosan nem jön majd létre, hiszen azt a Horvátországgal együtt már 28 állam biztosan nem hagyja jóvá. Az M1 reggeli műsorában megszólaló Rétvári Bence szerint így inkább csak Reding belső politikai manőverezésről, helyezkedéséről van szó a brüsszeli bürokrácián belül. Ha egyébként az unió azt sokallja, hogy Magyarországon sarkalatos törvényekben szabályozunk bizonyos kérdéseket, miközben Ausztriában például alkotmányos szintre emelkedhet egy taxirendelet, nem feltétlenül Magyarországnak kellene Brüsszelben magyarázkodnia – tette hozzá az államtitkár.

Redingnek a Tobin üggyel összefüggésben tett megállapítására - miszerint a két magyar gyermeket halálra gázoló, s ezért 3 év börtönbüntetésre ítélt ír férfi a magyar jogrendszer fejletlensége miatt lehet még mindig szabadlábon - Rétvári úgy reagált:  az EU-nak inkább azon kellene dolgoznia, hogy az ilyen ítéletek végrehajtása soha ne legyenek megúszhatók. Az államtitkár szerint ha valakit jogerősen elítélnek két ember megölése miatt, annak le kellene töltenie az unióban ezt a büntetést.

Úgy tűnik azonban, hogy amikor igazán szükség lenne az EU segítségére, az teljesen béna és tehetetlen, semmiféle kézzel fogható jogorvoslati lehetőséget nem ad, ehelyett egy politikai vélemény alapján minősíti egy ország igazságügyi rendszeré – tette hozzá Rétvári.

Az Európai Parlament előtt álló újabb magyar napról szólva az államtitkár azt mondta: azt az igazságügyi tárca már rutinosan, felkészülten várja, a gépezet hozzászokott ezekhez a támadásokhoz, „levelező főosztályuk” minden jogszabályt szinte már a születés pillanatában lefordít angolra, és mindenkinek (nagykövetségek, európai intézmények) elküldi, azaz mindenki számára elérhetők idegen nyelven is.

Rétvári ugyanakkor úgy látja, a vádak továbbra sem jogi, hanem politikai természetűek, a korábban megfogalmazott technikai problémákat ugyanis a magyar parlament már megoldotta. Inkább arról van szó, hogy a baloldali, liberális pártok támadják, a konzervatív és keresztény pártok pedig megvédik Magyarországot, ahogyan ezt egyébként a Helsinki Bizottság republikánus társelnöke vagy a volt német védelmi miniszter is tette.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!