Új összetételben dolgozik a vatikáni-magyar vegyes bizottság

Új összetételben dolgozik a továbbiakban a vatikáni-magyar vegyes bizottság egy miniszterelnöki határozat alapján – áll a Magyar Közlönyben. Orbán Viktor miniszterelnök a határozatban közzétette: a magyar kormányzatot képviselő delegációt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezeti. További tagok: Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dékánja.

A testület feladata, hogy ellenőrizze az Apostoli Szentszék és Magyarország között 1997-ben született megállapodásban foglaltak végrehajtását. A vatikáni szerződést 1997. június 20-án kötötte meg Magyarország és az Apostoli Szentszék, az országgyűlés ezt 1999-ben ratifikálta. A szerződés meghirdetett célja a magyarországi római katolikus egyház független működésének biztosítása volt. A megállapodás szerint a katolikus közoktatási és felsőoktatási intézmények az állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatást kapnak, és ez vonatkozik a katolikus tulajdonú műemlékekre, múzeumokra, könyvtárakra is. A vatikáni szerződés adott arra is módot, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát valamely egyház kaphassa meg.
    
Ezzel egy időben megszűnt a megbízatása az augusztus 11-i határozat értelmében Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszternek, Csepregi Andrásnak, a korábbi kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős titkárságvezetőjének, Bujdosó Sándor, Kovárik Erzsébet, Medgyaszai Melinda, Várfalvi István korábbi szakállamtitkároknak és Horváthné Fekszi Márta államtitkárnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!