Új vezetője lett a szentszéki államtitkárságnak

Pietro Parolin érseket, jelenlegi venezuelai nunciust nevezte ki szombaton a szentszéki államtitkárság élére Ferenc pápa Tarcisio Bertone bíboros helyébe, aki hét éven át töltötte be ezt a tisztséget. A hírügynökségek jelentéseikben a pápa eddigi legjelentősebb döntését úgy értékelték, hogy véget ért a Bertone-korszak. Parolin érsek negyvenöt nap múlva, október 15-én veszi át a szentszéki államtitkárság vezetését.

Ez a vatikáni hierarchiában a második legmagasabb tisztség, betöltőjét a köznyelv helyettes pápának is nevezi. Az ilyen magas tisztséget tekintve viszonylag fiatalnak számító, 58 éves, itáliai születésű Parolint tapasztalt diplomatának tartják, szentszéki külügyminiszter-helyettesként 2002–2009 között tevékenyen részt vett a Vatikán politikájának alakításában. Ő kezelte egyebek között a kínai, vietnami és izraeli kapcsolatokat is.

A 78 éves Bertone leváltása Ferenc pápa márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Az egyházfő júliusi, brazíliai útja alatt az olasz sajtó már arról írt, hogy Bertonének ez volt az utolsó szereplése szentszéki államtitkárként.

Giorgio Napolitano olasz államfő üdvözölte Pietro Parolin kinevezését, mert arra számít – mint írta –, hogy általa még jobban elmélyülnek a kapcsolatok Olaszország és a Vatikán között.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!