Újabb családbarát intézkedések jöhetnek

Nemrég a kormány döntött a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, amelynek köszönhetően a gyermekes családok 99 százaléka igénybe tudja venni a könnyítést. A család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépései már előkészítés alatt vannak: tucatnyi új rendelkezés jöhet. A gyermekes családok közel 99 százaléka már igénybe tudja venni az adókedvezményt, ezért nehezen érthetőek az ellenzéki kritikák. Pálffy István leszögezte, nem segélyalapú, hanem munkaalapú családpolitikában hisznek.

Múlt héten a kormány döntött: miután áttekintette a család- és népesedéspolitikai akciótervet, elfogadta egy elemét, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztését. A döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Több portál is áttekintő táblázatokat készített a változások számszerűsítéséhez. A kedvezmény mértéke családonként más, és jövedelemtől függő, elsősorban a kis jövedelmű és a nagy gyerekszámmal rendelkező családoknak jelent nagy segítséget.

Pálffy István a csaladhalo.hu kérdésére válaszolva hangsúlyozta, az ország népesedéspolitikája gazdasági szempontból a legsarkalatosabb, hiszen el kell érni, hogy megfelelő számú adózó legyen a nyugdíj- és szociális rendszer fenntartásához.

Éppen ezért – emelte ki – a családi adókedvezmény kiterjesztése csupán egy lépése a család- és népesedéspolitikai akciótervnek, számos újabb intézkedés áll egyeztetés, illetve előkészítés alatt.

Mint azt már Giró-Szász András kormányszóvivő is előre jelezte, a kormány a „rugalmas” gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja majd. Ennek lényege, hogy a három év rugalmasan, 6-8 év alatt legyen igénybe vehető, vagyis az anyának legyen esélye visszamenni korábban dolgozni, de később is szabadon visszatérhessen gyermekéhez, ha szükséges.

Ezen túl esély van arra is, hogy hamarosan döntsenek a szülő felsőoktatási rendszerben töltött éveinek munkaviszonyként való elismeréséről, továbbá módosíthatják a médiatörvény egyes részeit annak érdekében, hogy a népesedéspolitika kérdései hangsúlyosabban jelenjenek meg a közmédiában.

Sok olyan intézkedés is előkészítés alatt van, amelynek komoly anyagi igényei is vannak, ezért ezekkel kapcsolatban a KDNP-s politikus jelezte, valóban csak tervek egyelőre. Ilyen többek között az első és második gyermek megszületését serkentő egyes ösztönzők bevezetése – például az anyasági segély akár háromszorosára emelése – vagy a jelenlegi 10-10-33 ezer forintos 1–3 közötti gyermek után járó adókedvezmény átstrukturálása.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!