Úra kinyílik az ajtó, amit a kormány bezárat

Sólyom László az új-dél-walesi parlament épületében tartott fogadáson mintegy 150 vendég előtt elhangzott beszédében elmondta: mielőtt elindult volna új-zélandi és ausztráliai útjára, megkapta „az új-dél-walesi szervezetnek a levelét és az összes tiszteletbeli konzulnak a levelét, amelyben panaszolják, hogy be akarják zárni a sydneyi főkonzulátust”.

„Kérésüknek megfelelően én beszéltem miniszterelnök úrral, aki megígérte, hogy utánanéz a dolognak. Nem tett határozott ígéretet rá. Elment New Yorkba, én meg eljöttem ide. Nem tudom, hogy mi lesz vele. De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, egészen biztos, vissza fogják állítani a sydneyi főkonzulátust. Hiszen minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, nekünk kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot jelent, szervezeti központot jelent, és amit egyszerűen nem adhatunk föl. Ez vonatkozik Torontóra, vonatkozik Sydneyre és még néhány olyan helyre, ahol nekünk jelen kell lenni, ahogy most én itt jelen vagyok addig is. Tudom, hogy már hozzák a kulcsot, hogy becsukják a főkonzulátust. Nagyon kár, felesleges pénzkidobás, kénytelen vagyok ezt mondani. Lehet, hogy ha mindketten hazaérünk, miniszterelnök úr és én is, akkor történik változás. De ha nem, akkor ne keseredjenek el a csukott ajtót látva, mert az ki fog újra nyílni” – fogalmazott Sólyom László.

Kifejtette: elnöki programjának a része, hogy összetartsa a magyarságot. Ezért van az, hogy minden nemzeti ünnepet a Kárpát-medence egy másik országában az ottani magyarokkal ünnepel meg, ha ezt lehetővé teszik a számára – mondta a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott, nem korlátozódik ez a tevékenysége arra, hogy a népszavazás utáni sebeket begyógyítsa a kárpát-medencei magyarok között. Hanem ahova elmegy, mindenütt tanácskozik a magyarokkal.

Az ausztráliai magyarságról szólva kijelentette: „itt, ahol tulajdonképp százezres magyar közösség él rendkívül jól integrálva, sikeresen, itt egyáltalán nem látom veszélyben a magyarságnak a jövőjét”. Arra kérte a magyarokat, segítsék elő, hogy erősödjenek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!