Varsóban kiálltak az Orbán-kormány mellett

Rokonszenvtüntetést tartottak hétfő délután lengyel fiatalok a varsói magyar nagykövetségnél az Orbán-kormány támogatására, tiltakozván az Európai Unió túlságosan nagy mértékű beavatkozása ellen a magyar belpolitikába. Pawel Cebula minorita atya, az egyik szervező az MTI-nek telefonon elmondta, hogy több száz fiatal gyűlt össze a diplomáciai képviseletnél a Facebookon közzétett felhívásra, és átadott egy támogató nyilatkozatot az ideiglenes ügyvivőnek.

„Meggyőződésünk, hogy a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek saját államformájukról és belügyeikről, mindenekelőtt alkotmányos berendezkedésükről. Tudjuk, hogy a szabadság nem végleges adomány, azért állandóan harcolni kell. Most nem fegyveres harcról van szó, mint 1956-ban. Olykor elegendő saját álláspontunk határozott kinyilvánítása és az államérdek objektív érvekkel alátámasztott védelme” – hangzik a kiáltvány.

Megőrizni az önrendelkezést

Felolvasták a magyar Országgyűlés témába vágó határozatát is, amely nagy tapsot kapott, és remélik, hogy a lengyel parlament is elfogad egy hasonló nyilatkozatot – mondta a pap, aki hangsúlyozta, hogy a tüntetést nem pártok szervezték. Mozgatórugója az volt, hogy ha a magyaroktól „ma elveszik az önrendelkezés jogát, holnap ugyanez történhet velünk és más népekkel”.

Szeratics Péter ügyvivő megköszönte a fiataloknak a rokonszenvtüntetés megszervezését, a kiállást Magyarország mellett. A varsói megmozdulás a Boldogasszony Anyánk című katolikus himnusz eléneklésével ért véget.

Orbán szerint rossz az irány

Orbán Viktor miniszterelnök július 12-én a L’Express című francia politikai hetilapnak úgy nyilatkozott: a jelenleg követett irányvonal az uniót egy birodalom, és nem a nemzetek szövetsége felé közelíti, s ez sem a magyarok, sem az európai civilizáció érdekét nem szolgálja. A kormányfő úgy érzékeli, az európai elit továbbra is azt gondolja, hogy az európai egyesült államok felé kell fejlődni.

A hazánkat támadó és az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentéssel kapcsolatban egyre több támogató megnyilatkozást kap az ország. Christopher H. Smith amerikai kongresszusi képviselő szerint nincs jelentősége az Európai Parlamentben elfogadott és az uniós alapjogok érvényesülését vizsgáló Tavares-jelentésnek, és úgy gondolja, hogy a magyar alkotmány „kifejezetten előmozdítja az emberi jogok ügyét”. Kritikával illette a Tavares-jelentés jóváhagyóit – köztük szlovák képviselőtársát – Anna Záborská európai parlamenti képviselő is, aki szerint az Európai Parlament szocialista frakciójának képviselői az ügy kapcsán nem értették meg az EP szerepét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!